Hlavní obsah

Řidiči možná získají informace o počtu bodů i na poštách

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Řidiči zřejmě budou mít možnost získávat informace o aktuálním počtu trestných bodů na svém kontě i na pobočkách České pošty (ČP). Umožnit jim to chce už v příštím roce ministr vnitra Ivan Langer.

Článek

"Je naší ambicí, aby Czech pointy, zřizované na poštách, mohly kromě výpisů z katastru nemovitostí, živnostenského a obchodního rejstříku poskytovat i výpisy z centrálního registru řidičů. Budu o tom jednat s ministrem dopravy Alešem Řebíčkem,“ sdělil ve čtvrtek novinářům Langer.

Ministr vnitra považuje za neúnosné, aby se řidiči o počtu bodů, jež za přestupky dostali, dozvídali většinou až ve chvíli, kdy jim je odnímán řidičský průkaz. „Bodový systém tak neplní svou preventivní úlohu,“ zdůraznil Langer.Na dotaz Práva, odkdy by novinka mohla začít fungovat, Langer odpověděl: „Věřím, že se nám podaří ministerstvo dopravy (MD) přesvědčit, jak potřebná služba by to byla. K dispozici by měla být řidičům nejpozději do poloviny příštího roku.“

Ministerstvo dopravy tomu bránit nebude

Od loňského 1. července, kdy v Česku začal platit bodový systém, získalo nějaký ten bod už přes 535 tisíc řidičů. Ministerstvo dopravy ujišťuje, že informování o počtu bodů prostřednictvím pošty bránit nebude.„Rozhodně nejsme institucí, která by výpisy z centrálního registrů řidičů chtěla České poště znemožnit. Stejně tak podporujeme další nápad ministerstva vnitra, aby se sloučily řidičské a občanské průkazy,“ řekl Právu tiskový mluvčí MD Karel Hanzelka.

Výpisy z katastru nemovitostí, živnostenského a obchodního rejstříku poskytuje v současné době 75 kontaktních míst ČP. Do konce příštího roku by se počet pošt, jež to umožňují, měl zvýšit na 1082.„Jsme připraveni zprostředkovávat také výměnu řidičských a občanských průkazů, aby lidé kvůli tomu nemuseli chodit na úřady, ale vše se dalo vyřídit zásilkami přes Českou poštu,“ sdělil generální ředitel ČP Karel Kratina.Rozvoji Czech pointů má napomoci i memorandum o vzájemné spolupráci, které včera podepsali Langer a Kratina.

Poštovních poboček na venkově ubude

Zakladatel České pošty, jímž je MV, už také schválil střednědobou strategii České pošty. Ta má umožnit, aby se ČP přeměnila v červnu 2009 ze státního podniku na akciovou společnost a do roku 2012 se stala standardní obchodní společností, schopnou obstát v tvrdé konkurenci na zliberalizovaném poštovním trhu

Na otázku Práva, jestli se počítá i s prodejem České pošty do soukromých rukou, Langer odpověděl: „To v této chvíli není aktuální. Nejprve se ČP musí transformovat, aby byla bohatou nevěstou. O případné privatizaci by pak rozhodovala vláda.“Langer také prozradil, že se chystá expanze České pošty do zahraničí. O jakou zemi konkrétně půjde, ale odmítl uvést.Česká pošta má 37 415 zaměstnanců a je po Českých drahách druhým největším zaměstnavatelem v ČR. Ročně přepravuje kolem jedné miliardy zásilek.

Disponuje pátou nejhustší sítí v Evropě. V průběhu transformace ČP ale poštovních poboček, jichž je nyní celkem 3387, zejména na venkově ubude. Rušit se podle Kratiny budou jen ty málo využívané, a až po dohodě s obcemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám