Hlavní obsah

Prahu čekají bouřlivé oslavy i demonstrace

Právo, ads

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zítra proběhne v ulicích Prahy řada akcí u příležitosti výročí 17. listopadu 1939 a 1989. Jen na Václavské náměstí jsou ohlášeny tři demonstrace.

Článek

V 16 hodin začíná demonstrace odpůrců plánované výstavby americké radarové stanice. Protestní pochod půjde z Václavského náměstí přes Národní třídu ke Strakově akademii, kde akce vyvrcholí. Pořádá Iniciativa Ne základnám.

Nedostatečnosti sametové revoluce v roce 1989 mají připomenou akce mezi 10.00 a 18.30 a 19.30 až 22.00 hodin v dolní části Václavského náměstí. Stoupenci bývalého vicepremiéra a starosty Vsetína Jiřího Čunka svolali manifestační akci na stejné místo v 16 hodin.

Shromáždění k zachování demokracie je ohlášeno na Národní třídu mezi ulice Spálená a Voršilská na 16.30. Pietní akce k uctění památky Jana Opletala a dalších českých studentů zavražděných Němci v roce 1939 proběhne v Žitné ulice mezi 13. a14. hod.

Neonacisté na Palackého náměstí

Také neonacisté splnili svůj slib a po týdnu se chtějí vrátit do ulic centra. Svůj sraz oznámili na čtrnáctou hodinu na Palacké náměstí, kde se žádná shromáždění nemusí dopředu ohlašovat magistrátním úředníkům. Policie již oznámila, že ve spolupráci s úředníky magistrátu bude na místě a bude připravena v případě porušení zákona tuto akci rozpustit.

"Jsme připraveni. V ulicích bude přichystáno 550 policistů a 250 strážníků dohlížet na to, aby oslavy probíhaly důstojnou formou, bez násilí," řekl Právu náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS). Neonacisté na svém webu napsali, že chtějí uspořádat v sobotu pokojnou akci.

"Akce proti levicovému násilí dozajista proběhne, ale jinde a jindy," uvedlo hnutí Autonomní nacionalisté, organizátor srazu.

Podle zdrojů Práva z anarchistického prostředí nechystají tentokrát masové akce ani levicoví extremisté. "Vím o pár lidech, kteří se chystají demonstraci neonacistů monitorovat. Do střetů ale asi nepůjdou," řekl Právu jeden z anarchistů.

Po celý den budou probíhat protestní akce proti neonacistům, organizované Židovskou obcí a Židovskou liberální unií na území bývalého židovského města.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám