Hlavní obsah

Pravicoví radikálové chystají další demonstraci v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pravicoví radikálové chystají v Praze další demonstraci. Uskuteční se v sobotu na Palackého náměstí. Pořadatelé na svých internetových stránkách uvádějí, že to bude "poslední rozloučení se svobodou slova". Odkazují na postup úřadů proti pochodu neonacistů, který byl plánován na minulou sobotu, den výročí protižidovského pogromu v nacistickém Německu.

Článek

"Na místo se, prosím, dostavte v černém oblečení. Vítány jsou černé prapory, věnce, květiny či svíčky. Během akce se chovejte důstojně a jednejte podle pokynů pořadatelů," píše se na webových stránkách skupiny, která si říká Autonomní nacionalisté.

"Slyšel jsem o akci, která se chystá na konec týdne. Zatím ale nemáme oznámeno žádné shromáždění. V okamžiku kdy jej dostaneme, budeme to znovu po naší ose řešit," řekl pražský primátor na vpodvečer na Frekvenci 1.

Na Palackého náměstí ale nikdo nepotřebuje shromáždění oznamovat. Magistrát z něho zřídil již dříve takzvaný pražský Hydepark. Pochody radikálů na den výročí Křišťálové noci magistrát zakázal, rozhodnutí potvrdil soud.

Podle nacionalistů v sobotu 'zemřela' svoboda slova

Původní ohlášení průvodu do ulic bývalé židovské čtvrti bylo podle úřadů neplatné. Autonomní nacionalisté uvádějí, že minulou sobotu zemřela "ve věku nedožitých osmnácti let po dlouhodobé nemoci svoboda slova".

"Oslabena ranami, které jí byly uštědřeny například 1. května v Brně či 3. listopadu v Nových Hamrech, podlehla nakonec politickým tlakům vládnoucí garnitury, mediálnímu šílenství, zvůli úředníků pražského magistrátu, tlaku některých vlivných skupin či menšin a v neposlední řadě výjimečnému stavu v ulicích naší staré Prahy," uvádějí Autonomní nacionalisté na svém webu.

Policie 1. května rozehnala brněnský pochod Národního odporu. V Nových Hamrech zasáhla proti koncertu ultrapravice. Minulou sobotu ovládli pražské ulice spíše anarchisté.

Velkou skupinu neonacistů policisté zadrželi už ve Vysočanech. Anarchisté se do večerních hodin snažili skupiny svých odpůrců najít a utkat se s nimi. Policie zadržela na čtyři stovky radikálů. Šesti z nich hrozí obvinění. V centru se také konalo několik vzpomínkových akcí ke Křišťálové noci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám