Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí: s radarem by mohla souhlasit víc než polovina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Až 55 procent obyvatel by souhlasilo s umístěním radaru v ČR, pokud by byly splněny podmínky jako zvýšení bezpečnostních záruk Česka a také důkaz, že radarová stanice nemá negativní dopady na životní prostředí a zdraví obyvatel. Vyplývá to z průzkumu Factum Invenio, který si nehchalo vypracovat ministerstvo zahraničích věcí.

Článek

Za předpokladu, že by umístěním radaru nebyla narušena suverenita ČR, by s radarem souhlasilo 49% obyvatel ČR, na 48% by se mohl zvýšit poměr těch, kdo s radarem souhlasí, pokud by obce, na jejichž území má být radar umístěn, dostaly finanční odškodnění.

V případě začlenění radarové stanice do systému NATO by s umístěním americké radarové stanice na našem území mohlo souhlasit 43% populace.

Pokud by žádná z výše uvedených podmínek splněna nebyla, zůstává poměr příznivců a odpůrců radaru dlouhodobě stabilní - souhlasí čtvrtina obyvatel (25 %). Sedm občanů ČR z deseti (68 %) s ním nadále nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám