Hlavní obsah

Zima je za dveřmi, na horách má hodně sněžit

Právo, Novinky, fia, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O víkendu čeká Česko výrazné ochlazení a podle předpovědi vydrží nízké teploty po celý příští týden. V průběhu měsíce listopadu se pak žádné výrazné výkyvy počasí nečekají. Má být teplotně i srážkově průměrný. Uvedla to Dagmar Honsová z Meteopressu.

Článek

Počasí se začne kazit už v pátek, kdy území České republiky zasáhne studená fronta, která přinese více oblačnosti a na severu republiky i slabé dešťové přeháňky. Odpolední teploty se ještě budou pohybovat poměrně vysoko, mezi osmi až 12 stupni. Na jihu území může být i polojasno.

Víkend bude ve znamení deštivého počasí. Po oba dny by mělo být oblačno až zataženo, s občasným deštěm. Sobotní ranní teploty klesnou na sedm až dva stupně, odpolední se v přílivu teplejšího vzduchu od jihu vyšplhají na devět až 13 stupňů.

"V neděli přijde velké ochlazení. Od severozápadu k nám začne proudit velmi chladný vzduch. Odpolední maxima se dostanou už jen na čtyři až osm stupňů, v horských oblastech se bude rtuť teploměru držet kolem nuly," řekla Novinkám Honsová. Na horách podle ní začne v neděli odpoledne sněžit.

Na začátku nového pracovního týdne přijde ještě výraznější ochlazení. Pondělní nejvyšší teploty vystoupí na jeden až pět stupňů, po ránu se budou pohybovat mezi nulou až mínus čtyřmi stupni. "Sněžit bude v polohách od 500 metrů nad mořem," upřesnila Honsová.

Oblačný až zatažený listopad

Sněhových by mělo být podle dlouhodobé předpovědi prvních deset listopadových dní. Zpočátku bude sněžit jen na horách, postupně ale i od středních poloh. Ranní teploty v příštím týdnu se budou pohybovat od šesti stupňů do nuly, při zmenšené oblačnosti do -4 stupňů, denní vystoupí maximálně na 3 až 8 stupňů.

Od 11. do 20. listopadu by mělo být oblačno až zataženo, na horách sněžení, v nížinách déšť nebo sníh s deštěm. Ranní teploty 5 až -1 st., denní 2 až 8 stupňů Celsia.

Od 21. do 30. listopadu se očekává převážně velká oblačnost, jen přechodně polojasno. Od vyšších poloh sněžení, jinak srážky smíšené. Ráno 3 až -3 st., odpoledne 1 až 7 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám