Hlavní obsah

Rodiče zaměněných holčiček dostanou sto tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Rada kraje Vysočina schválila dar pro rodiče zaměněných holčiček v třebíčské nemocnici. Za problémy, se kterými se rodiny musí potýkat poté, co vyšlo najevo, že vychovávají každá jiné dítě, kraj poskytne každé z nich jednorázový příspěvek sto tisíc korun. Peníze dostanou ve středu.

Článek

Radní příspěvek schválili v úterý a oznámili to na tiskové konferenci. Zároveň také rozhodli o trestu pro ředitele nemocnice a uznali vlastní chyby v komunikaci.

Jak řekl hejtman Vysočin\ Miloš Vystrčil (ODS), dar pro záměnou postižené rodiny je nejvyšší částkou, kterou může rada kraje ve své kompetenci poskytnout.

"Peníze jsou určeny na úhradu okamžitých nenadálých výdajů včetně předpokládaného týdenního společného pobytu. Původně jsme tuto věc chtěli řešit zvlášť, ale nakonec jsme se rozhodli pro toto řešení, protože by mělo být čistě na rodinách samých, zda takové řešení zvolí," vysvětlil hejtman.

Rodiny finanční dar přivítaly

Pro rodiny přišla finanční injekce téměř v hodině dvanácté. "Je to - jak se říká - trn z paty," usmál se tatínek z Jabloňova Libor Broža. Stejně jako Jan Čermák totiž od otevření kauzy na počátku října není schopen chodit do zaměstnání, vedle psychické zátěže hlavně z organizačních důvodů. 

"Poplatím, co je třeba a zbytek půjde na domácnost. Doma budu, dokud mě tu bude potřeba. Do práce se vrátím v okamžiku, kdy budu mít jistotu, že to tu manželka sama zvládne," popsal Jan Čermák.

Ředitel přišel o desetitisíce

Úterní schůze krajských radních dále přinesla trest pro ředitele nemocnice Petra Mayera. Jak uvedl hejtman Vystrčil, důvodem byla jeho špatná komunikace ve vypjatých dnech, a to jak směrem dovnitř k zaměstnancům nemocnice, tak výstupy ven. Řediteli Mayerovi se tak radní rozhodli odebrat významnou část osobního ohodnocení, zatím na dva až tři měsíce.

"Osobní ohodnocení u ředitele příspěvkové organizace je velmi výraznou částí platu. Pan Mayer přijde o řádově desítky tisíc korun," uvedl Vystrčil. Po uplynutí naznačené lhůty se budou prací ředitele radní znovu zabývat.

Kraj také uznal své pochybení v komunikaci s oběma rodinami i s médii.

Primář by měl zůstat

Také způsob, který ředitel nemocnice zvolil ohledně trestu pro primáře a vrchní sestru z dětského oddělení, posoudili radní jako nevhodný.

"Není možné, aby po takovém případu zůstali ti lidé ve svých funkcích. Ale byla by škoda, aby o takové odborníky nemocnice přišla," naznačil hejtman Vystrčil, že primáři Janu Kozákovi a vrchní sestře Jitce Pospíšilové by mělo být umožněno, aby v nemocnici pracovali dál. Takové řešení s uspokojením přijali i protestující lékaři.

"Je to dobrá zpráva pro děti. Jiný komentář nám nepřísluší," řekl Právu lékař Jaromír Matějek, který stál v čele nespokojenců.

Nemocnice již dříve rozhodla, že pochybilo sedm zdravotníků, za záměnu dětí padly v nemocnici personální tresty.

Lékaři stáhli výpovědi z pohotovostí

Lékaři dětského oddělení třebíčské nemocnice stáhli na konci minulého týdne výpovědi z pohotovostních služeb. Na protest proti odvolání primáře Jana Kozáka v minulých dnech podalo výpověď 12 lékařů oddělení. Kozáka ředitel odvolal 12. října kvůli záměně novorozenců, respektive kvůli porušování povinností a hrubým nedostatkům ve vedení zdravotnické dokumentace.

Nemocnice zaměnila rodinám dcery loni v prosinci, rodiče na to pomocí testů DNA přišli v září.

Poté, co se zjistilo, kdo jsou biologičtí rodiče, se obě rodiny sešly a dohodly se, že si dcery vymění. Dětem, Nikole a Veronice, současně změní nejen příjmení, ale i křestní jména.

Reklama

Výběr článků

Načítám