Hlavní obsah

Češi by v referendu podpořili uspořádání olympiády

Novinky, jos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by se v Česku konalo referendum o uspořádání letních olympijských her v roce 2016, zvítězili by v něm stoupenci olympiády, získali by zhruba 54 procent hlasů. Referendum si přeje 51 procent obyvatel. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Podle konkurenčního průzkumu agentury Factum si uspořádání referenda přeje dokonce 62 procent respondentů..

Článek

Průzkum také potvrdil, že skoro všichni Češi už vědí o tom, že Praha usiluje o pořádání letních olympijských her v roce 2016, případně 2020 (91 procent), a 70 procent lidí už ví i to, že Praha odeslala oficiální přihlášku Mezinárodnímu olympijskému výboru.

Hry si přejí hlavně mladší

Stoupenci her mají výraznější převahu především v mladších věkových skupinách, spíše mezi muži než ženami.

V celorepublikovém referendu by zastánci olympiády jasně zvítězili mezi stoupenci ODS a Strany zelených, odpůrci olympiády mají výraznou převahu naproti tomu mezi sympatizanty KSČM.

Pro referendum je mírná většina

Podle průzkumu STEM je pro uspořádání celorepublikového hlasování 51 procent respondentů, 6 procent pouze pro pražské, 43 procent lidí nechce referendum vůbec.

Referendum si nepřejí především stoupenci ODS, lidé vysokoškolsky vzdělaní a osoby mladšího středního věku (30 - 44 let, 46 %), uvedl STEM. 

Nejsilnější hlas pro referendum zaznívá od příznivců KSČM a lidí mladšího věku (do 29 let, 61 %, zvláště studenti - 65 %).

Výzkum STEM se konal na počátku října 2007. Blok otázek o LOH byl zpracován pro o.p.s. Praha olympijská.

Druhý průzkum:  větší zájem o referendum i větší obavy

Větší míru zájmu o uspořádání referenda naznačil průzkum, který si u agentury Factum Invenio objednali starostové sdružení ve Smlouvě obcí a měst proti daňové diskriminaci.

Podle těchto výsledků si uspořádání plebiscitu přeje 62 procent občanů. Prakticky stejný počet obyvatel - 61 procent - sdílí obavy starostů menších měst a vesnic, že by tyto olympijské hry by byly financovány i z rozpočtů těchto obcí.

Olympiádu propagují i umělci

Praha zahájila v říjnu kampaň na podporu kandidatury metropole na pořádání letních olympijských her v roce 2016.

Na území hlavního města se v uplynulých dnech objevila řada billboardů s podobiznami známých osobností vyzývajících občany k podpoře české kandidatury.

Malé obce se bojí o příjmy

S menším nadšením se k olympiádě v Česku stavějí starostové menších měst a obcí kteří chtějí, aby se o olympiádě konalo referendum. Obávají se toho, že hry uberou peníze z jejich rozpočtů.

Také například podle pražské organizace KDU-ČSL je navrhovaná podoba olympijských her v Praze naprosto nevhodná. Investice by musel hradit stát, kterému by se tím mohl narušit vlastní rozpočet.

Anketa

Podpořili byste v referendu konání letních olympijských her v Česku?
Ano
22,4 %
Nevím
0,9 %
Ne
76,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4965 čtenářů.

Reklama

Související články

Starostové obcí chtějí referendum o olympiádě

Starostové menších měst a obcí chtějí, aby se o případné olympiádě v Praze konalo referendum. Obávají se toho, že hry uberou peníze z jejich rozpočtů. Jejich...

Výběr článků

Načítám