Hlavní obsah

Euro do roku 2012 bez reforem nebude, tvrdí Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) na čtvrteční konferenci k jednotné evropské měně pořádané společností Economia prohlásil, že nebudou-li prosazeny reformy důchodového systému a veřejného zdravotního pojištění, není možné přijmout euro v roce 2012. Česká republika zatím oficiální termín přijetí eura stanoven nemá.

Článek

"Pokud nebudou přijaty reformy, tedy důchodů i veřejného zdravotního pojištění, tak termín 2012, který nebyl zatím ani přijat ani odpískán, padá. Protože podmínkou eura není jen splnění maastrichtských kritérií, ale i jejich dlouhodobá udržitelnost," sdělil Kalousek.

Kalousek prosazoval již letos stanovit pevný termín pro přijetí jednotné evropské měny, a to na rok 2012, vláda nakonec odmítla datum stanovit. Důvodem je podle ministra stav v Poslanecké sněmovně, kde vláda nemá většinu, a tím i jistotu ohledně přijetí dalších reforem a opatření.

"Vláda si je vědoma, že nemá v Poslanecké sněmovně většinu a že reformy nelze provést bez změny zákonů, a proto se vláda rozhodla termín neuvést. To jediné, k čemu se může zavázat je, že učiní do roku 2010 vše, aby byla ekonomika připravena na bezproblémové přijetí eura," uvedl ministr.

Technická příprava přijetí eura trvá tři roky

Vstup do eurozóny v roce 2012 je podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška možná ovšem hodně šibeniční. "Jelikož zabere technická příprava přijetí eura nejméně tři roky, bylo by nutné ukončit celý legislativní proces ekonomických reforem během roku 2008. Nejpozději začátkem 2009 by vláda musela rozhodnout o vstupu koruny do Mechanismu směnných kurzů ERM-2, v němž musí koruna setrvat dva roky před jejím nahrazením eurem," upozornil.

Největší rizikem pro přijetí eura je stav veřejných financí, jehož deficit by se měl pohybovat pod třemi procenty. V letošním roce by se měl podle Kalouska pohybovat kolem 3,6 procenta, i když původní odhady počítaly s 3,9 procenta. Příští rok by se díky letos přijatým reformním zákonům měl pohybovat pod třemi procenty. Podle Kalouska ale není právě bez reforem udržet deficit po třemi procenty dlouhodobě.

Reforma veřejných financí nestačí

"Zákon o stabilizaci veřejných financí z letošního roku je jen minimální brzda. Je klíčové se vypořádat s výzvami budoucnosti, a to stárnutím populace a tedy penzijní reformou a reformou veřejného zdravotního pojištění, bez toho nemůžeme veřejné finance dlouhodobě udržet," upozornil Kalousek. Podle něj se reforma penzí a zdravotního pojištění neobejde bez větší spoluúčasti ekonomicky aktivní generace.

Konvergenční plán pro přijetí eura počítá v letech 2012 a 2013 s deficitem veřejných financí kolem jednoho procenta. Podle aktuální vládní strategie pro přijetí eura vedle veřejných financí rizikem pro českou ekonomiku i nízká pružnost ekonomiky, zejména trhu práce.

Reklama

Související témata:

Související články

ČR má plán přijetí eura, datum ale chybí

Vláda schválila Národní plán zavedení eura v ČR. Ten ale nestanovuje termín přijetí společné měny. Dokument obsahuje plán jednotlivých kroků, které je nezbytné...

Kalousek chce přijetí eura v roce 2012

Ministr financí Miroslav Kalousek bude prosazovat přijetí eura od 1. ledna 2012. Ministr to uvedl na Žofínském finančním fóru. Termín se Kalousek bude snažit...

Výběr článků

Načítám