Hlavní obsah

Zemřel brigádní generál Otto Špaček, rozloučení bude ve čtvrtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek bude ve strašnickém krematoriu poslední rozloučení s brigádním generálem Otto Špačkem, který zemřel minulý týden ve věku 89 let. S informací přišel Svaz letců. Špaček bojoval jako pilot během druhé světové války, za to si vysloužil několik českých i zahraničních vyznamenání.

Článek

Jeho život byl velice dobrodružný - nejen za války, ale i po jejím skončení, kdy po změně režimu odešel do exilu.

Pochází z Brzice na Náchodsku, kde se narodil v 7. března v roce 1918. Po vyučení se elektrikářem prošel v letech 36-38 výcvikem letce. Jako absolvent Školy pro odborný dorost letectva v Prostějově nastoupil k třetímu leteckému pluku M. R. Štefánika, kde létal na stíhacím dvouplošníku Avia B-534.

V roce 1939 utekl přes Polsko do vznikajícího odboje ve Francii, kde se přidal k Cizinecké legii. Rok poté odešel na západní frontu. Zde sestřelil dvě nepřátelská letadla, ale sám byl jednou sestřelen. Naštěstí se mu podařilo s padákem uniknout z hořícího letounu.

Několik vyznamenání

K Čechoslovákům se připojil v roce 1941, když byla zakládána 313. čs. stíhací peruť. Za účast v bojích na západní frontě dostal několik vyznamenání, například francouzský Válečný kříž se dvěma palmami či pětkrát Československý válečný kříž a další.

U třistatřináctky byl až do konce války. Poté se rozhodl stát se vojákem z povolání. Po změně režimu byl postaven mimo službu, v roce 1950 byl zbaven veškerých hodností. Za stávající situace se rozhodl odejít s rodinou do exilu, odkud se vrátil v roce 1993. Přes čtyřicet let žil v Kanadě.

Reklama

Výběr článků

Načítám