Hlavní obsah

Modernizace letiště v Náměšti bude stát 2 miliardy

Novinky, Ivan Lidmila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NÁMĚŠŤ MAD OSLAVOU

Ministr obrany Miroslav Kostelka v pondělí v Náměšti nad Oslavou prohlásil, že se v žádném případě nepočítá se zrušením zdejšího vojenského letiště. Po dobu jeho modernizace bude v útlumu a potom se sem přestěhuje vrtulníková základna z Přerova.

Článek

Miroslav Kostelka dopoledne seznámil se záměrem ministerstva vojáky na letišti a poté na radnici i zástupce samospráv obcí a kraje. Po dobu modernizace náměšťské základny ale dojde k radikálnímu omezení jejích zaměstnanců. "Zůstane tady okolo čtyř set lidí. Počátkem příštího roku odejde větší část, protože letiště bude ve výluce," řekl Kostelka.

Podle jeho informací budou do letiště v Náměšti investovány během čtyř let dvě miliardy korun. Po modernizaci má na základně pracovat okolo čtrnácti set lidí. "Když se staví, tak musí být výluka. My dnes nemáme tolik peněz, abychom mohli během výstavby ponechat základnu na současných počtech zaměstnanců," doplnil Kostelka.

Starostové se cítí pozdě informováni

S průběhem jednání byl celkem spokojen starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka. To proto, že má podle slov ministra obrany letiště v budoucnu perspektivu. "Bylo jasně řečeno, že 32. základna zůstává jako základna letectva. Výluku dovedeme pochopit, ale bohužel další perspektiva je až za pět let," konstatoval Měrka. Současně ale poukázal na fakt, že obce úzce spjaté s letištěm, měly být o záměru informovány daleko dříve. Podle starosty nedalekých Kladerub nad Oslavou Jiřího Staňka neřekl v Náměšti ministr obrany nic nového. "Jedinou potěšující zprávou je, že základna zůstane zachována alespoň jako vrtulníková," řekl Staněk.

L 39 budou hlídat Dukovany

Útlum náměšťského letiště se podle jeho velitele Martina Hejry nedotkne ochrany vzdušného prostoru jaderné elektrárny Dukovany. Tu zajistí podzvukové letouny L 39. "Budeme létat s deseti letouny L 39 a pokračovat ve střežení vzdušného prostoru," uvedl Hejra.

Ten dává výpověď všem 622 vojákům z povolání. V případě 213 občanských zaměstnanců čeká na tabulky, podle kterých se rozhodne, kolik z nich na základně zůstane. "Pravděpodobně z těch dvou set třinácti bude muset odejít sto třináct osob. Zůstane jich tedy stovka a vojáků z povolání asi tři sta padesát," dodal velitel základny.

Reklama

Výběr článků

Načítám