Hlavní obsah

Justici finanční krach nehrozí, ujišťuje Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce v pondělí veřejně vyvrátit tvrzení některých soudců, že dostávají od státu málo peněz a soudnictví je před krachem. Pokusí se o to na tiskové konferenci s názvem Financování české justice - fakta a mýty, která začne v poledne.

Článek

Na nedostatek peněz si soudci stěžovali minulý týden. Prý jim scházejí peníze především na zaplacení přidělených advokátů, soudních znalců, notářů a tlumočníků. Problém je ale podle nich i v chybějících soudcích a nedostatku soudních asistentů. Některým soudům už údajně docházejí i peníze na běžné provozní výdaje.

Ministr Pospíšil ale tvrdí, že na chod soudů je peněz dostatek. Podle ministerstva činí jeho rozpočet na letošní rok téměř 20 miliard korun. Z toho jde přes osm miliard na provoz soudů.

Soudy podle ministerstva hospodaří s přiděleným rozpočtem samostatně, a byly proto na začátku roku upozorněny, že v případě potřeby mají možnost žádat o navýšení pravidelného měsíčního limitu. Těmto žádostem je údajně vždy vyhověno.

Reklama

Výběr článků

Načítám