Hlavní obsah

ČSSD nepodpoří znovuotevření reformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD ve Sněmovně nepodpoří případnou diskusi o pozměňovacích návrzích k vládní reformě veřejných financí. Znovuotevření druhého čtení chce exministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). Vadí mu, že občané po nynějším návrhu budou v roce 2009 odvádět vyšší daně. Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že Tlustý o dopadech návrhu věděl několik týdnů.

Článek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek novinářům řekl, že na to, jaký dopad budou mít změny, opoziční poslanci upozorňovali při úterní diskusi. Koalice ale výhrady nevzala v potaz, zavrhla i návrh ČSSD, aby se Sněmovna předlohou zabývala až na konci září. Do té doby by podle sociální demokracie mohli odborníci návrhy propočítat.

"Špičky vládní koalice neznají, co obhajují," tvrdí s tím, že Tlustého požadavek znamená měnit pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu pozměňovacího návrhu. Styl, jakým koalice reformu prosazuje, označuje Paroubek za amatérismus a neschopnost.

"Ať si snědí, co si navařili," přisadil si předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. K návrhu se nechce vracet i kvůli tomu, že by koaliční poslanci mohli přijít ještě s dalšími nápady.

Druhá levicová strana ve Sněmovně, která též zásadně nesouhlasila s vládní reformou, by se naopak znovuotevření projednávání nebránila. "Je šance vrátit předlohu znovu k přepracování do výboru," řekl na dotaz Práva předseda KSČM Vojtěch Filip.

Kasal se chce vyhnout opakovanému druhému čtení

Reakce premiéra Mirka Topolánka (ODS) na Tlustého návrhy zatím není známá. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Kasala (KDU-ČSL) by se při schvalování vládního návrhu reformy, Topolánkova pozměňovacího komplexního návrhu a Tlustého výhrad nemuselo opakovat druhé čtení.

Ve čtvrtek uvedl, že při schvalování by se o návrzích hlasovalo po částech, takže by bylo možné odmítnout pozměňovací návrhy týkající se snížení daní a slev na dani. Tím by se do hry dostal původní koaliční kompromis a o něm by se hlasovalo.

Reformu financí navrženou ODS, lidovci a zelenými sociální demokraté odmítají. Tvrdí, že bude znamenat zhoršení životního standardu pro drtivou většinu občanů Česka a zároveň nepřinese úlevu veřejným rozpočtům.

Reklama

Související články

ČSSD: Až budeme u moci, reformu zrušíme

Pokud se vládní koalici podaří prosadit reformu veřejných financí, ČSSD je připravena ji po svém návratu k moci zrušit. Považuje ji totiž za nespravedlivou,...

ČSSD chystá ústavní stížnost proti reformě

Sociální demokraté ve středu oznámili, že jsou připraveni podat ústavní stížnost, pokud se vládě podaří prosadit ve Sněmovně reformu veřejných financí....

Výběr článků

Načítám