Hlavní obsah

Do čtvrtka budou tropy, pak se ochladí až o 15 stupňů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počasí bude v příštích dnech jako na houpačce. Dnes a zítra zažijeme podle meteorologů tropy, ale v pátek se prudce ochladí až o patnáct stupňů.

Článek

"Nyní čekáme polojasné až oblačné počasí, s teplotami ve středu 27 až 31 stupňů a ve čtvrtek 28 až 32 stupňů Celsia. Změna počasí pak přijde opravdu rychle," řekla v úterý Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Ve čtvrtek odpoledne začne za dešťových přeháněk a bouřek do Česka od západu proudit studený vzduch. Na západě republiky proto bude už jen 24 stupňů, ale na východě se ještě udrží tropické teploty.

"Přechod studené fronty přinese právě ochlazení až o 15 stupňů," řekla Honsová. V pátek by totiž mělo být oblačno až zataženo, denní teploty v Čechách 17 až 21 stupňů a na Moravě 24 stupňů Celsia. Studená bude i sobota, protože se počítá s teplotami pouze 19 až 23 stupňů.

Od neděle už ale k nám začne postupně pronikat teplý vzduch od jihu a přinese oteplení. V neděli by mělo být 22 až 26 stupňů., a stejné počasí se zřejmě udrží až do úterý.

Každý druhý rok se mají lámat rekordy

Honsová se také vyjádřila k tvrzení britských vědců, jež se objevilo v médiích, že každý druhý rok bude v průměru teplejší než dosud nejteplejší rok 1998.

"Osobně tomu nevěřím. O počasí se nelze takto jednoznačně vyjádřit. Podle klimatických předpovědí se pro region Čechy a Morava počítá v roce 2050 se zvýšením průměrné teploty ve srovnání s tou nynější jen o 0,8 stupně a v roce 2080 o 1,2 stupně," uvedla Honsová.

Jak ale připomněla, v ČR i ve světě se vychází jen z klimatických modelů, a je tedy možné, že vývoj počasí bude jiný. "K určitému oteplování nesporně dochází," konstatovala Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám