Hlavní obsah

Šéf dopraváků Bambas byl po 14 letech odvolán

– PRAHA
Novinky, pno

Policejní prezidium odvolalo v pátek z funkce šéfa dopravní policie Zdeňka Bambase. Podle vedení policie nedokázal zlepšit image dopravních policistů. Od prvního srpna bude Bambas přeložen na jiné místo. Dopravní policii vedl Bambas od roku 1993.

Článek

"Dopravní policie se stala v posledních měsících terčem kritiky veřejnosti a mnoho lidí si ji navíc spojuje s korupčním jednáním některých policistů a neprofesionalitou. Dosavadní ředitel služby dopravní policie nedokázal tento negativní trend zvrátit," uvedl mluvčí policejního prezidia Roman Skřepek.

Dopravní policii povede do vyhlášení výsledků výběrového řízení současný zástupce ředitele Vladimír Stupka. Zdeněk Bambas bude k prvnímu srpnu přeložen na jiné služební místo v rámci Ředitelství služby dopravní policie.

Budoucnost u policie nejistá

"Dopadlo to podle očekávání, byl jsem odvolán. Původně jsme myslel, že to bude v řádu týdnů, a stalo se to v několika dnech," řekl Bambas. Uvedl, že byl zařazen na místo policejního rady jako dopravní inženýr.

Na otázku, zda stále trvá na tom, že jeho odvolání je neodůvodněné, nechtěl odpovědět. Také jeho plány do budoucna nejsou jasné. Sám prý neví, zda u policie zůstane.

Nový šéf musí předložit koncepci

Dopravní policii čekají velké změny, jejichž cílem je změnit způsob, jakým veřejnost vnímá dopravní policii. "Na uvolněné místo bude vypsáno výběrové řízení. Klíčovým kritériem výběru bude předložení koncepce dalšího směřování dopravní policie. Ta by měla být předložena do poloviny letošního srpna," doplnil Skřepek.

Podle jeho slov je cílem prezidia přeměnit dopravní policii v důvěryhodného partnera veřejnosti.

Personální změny od nástupu ministra Ivana Langera

:. v září 2006 Langer odvolal šéfa Inspekce ministra vnitra Miroslava Borníka, jeho dva náměstky a další tři vysoké důstojníky. Borníka ve funkci nahradil Zdeněk Pelc.

:. v květnu 2007 jmenoval Langer novým policejním prezidentem dosavadního náměstka Oldřicha Martinů. Nahradil Vladislava Husáka, který 23. března rezignoval.

:. od 1. ledna 2007 je ředitelkou protikorupční policie Renata Strnadová, která vystřídala Miloslava Brycha. Ten kvůli nedokončenému vysokoškolskému vzdělání nesplňoval podmínky dané novým služebním zákonem.

:. v dubnu 2007 byl řízením české pobočky Interpolu pověřen Miroslav Hajný, v říjnu by se šéfem pobočky měl stát Vratislav Grégr. Nahradí Pavola Mihála, který byl veden v seznamu spolupracovníků StB.

:. 27. července 2007 náměstek policejního prezidenta odvolal z funkce ředitele dopravní policie Zdeňka Bambase.

Bambas vedl dopravní policii od roku 1993. Policejní prezidium ho vyzvalo k rezignaci již na začátku tohoto týdne s tím, že je potřeba udělat razantní reformu dopravní policie. Bambas to odmítl, jelikož nenašel adekvátní místo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám