Hlavní obsah

Poslanci se na trestání absentérů neshodnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) označil za populistický návrh svého stranického kolegy Jana Moravy, který chce na podzim předložit Sněmovně normu na zavedení peněžních sankcí za neúčast poslanců na hlasování. Podle ní by se poslanci, který hlasoval méně než v 75 procentech hlasování, zkrátily náhrady na tři čtvrtiny.

Článek

Stejně tak by pouze na polovinu náhrad měli nárok ti, kteří se účastnili méně než poloviny hlasování. O záměru hovořil Morava v úterý ve vysílání Rádia Česko.

"Je to líbivý, populistický trik," komentoval návrh Topolánek po zasedání vlády. Práci poslance podle něj nelze měřit pouze hlasováním. Skutečná práce zákonodárce spočívá v přípravě předloh, míní.

Za úvahu a další diskusi podle něj stojí pouze druhý Moravův námět, a to zavedení klouzavého mandátu pro poslance, kteří mají vládní funkci.

Klouzavý mandát znamená, že v době ministerské funkce zastupuje ve Sněmovně člena vlády náhradník. To je podle Topolánka na jedné straně výhodné, protože by umožnil ministrům věnovat se resortním otázkám v době, kdy jako poslanci musejí být účastni sněmovní schůzi.

Na druhé straně by ale oddělení funkcí znamenalo částečné zpřetrhání vazeb mezi vládou a Sněmovnou. Otázkou také podle Topolánka je, zda by měli náhradníci zájem stát se členy Sněmovny na nejistou dobu.

Poslanci si v květnu přidali peněz na ubytování a kanceláře

Morava na návrzích podle svých slov zatím pracuje, pro jejich předložení má nicméně slíbenou podporu několika poslanců.

Finanční náhrady, které poslanci pobírají, jsou častým terčem kritiky Sněmovny. Naposled je zákonodárci měnili koncem května, když rozhodli, že budou mít k dispozici víc peněz na náhrady za ubytování v Praze a za pronájem poslaneckých kanceláří po celé republice.

Od 1. července se mají zvýšit nejvyšší možné náhrady na ubytování poslance o 3200 korun na rovných 17 000 korun měsíčně. O řádově tisíce korun se od příštího roku zvýší i horní hranice příspěvků na kanceláře. Předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) i další poslanci v diskusi poukazovali na to, že se tyto limity od roku 1999 neměnily.

Reklama

Výběr článků

Načítám