Hlavní obsah

ODS posiluje, lidovci by se do Sněmovny asi nedostali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Volby do Poslanecké sněmovny by vyhrála ODS se ziskem 36,1 procenta. Druhá by skončila ČSSD s 31,1 procenta. Vyplývá to z výsledků volebního modelu, který zveřejnila společnost Median. KDU-ČSL by nepřekročila hranici pěti procent nutnou pro vstup do dolní komory. Výsledek lidovců je ale v rámci statistické chyby.

Článek

ODS v porovnání s dubnovými výsledky modelu posílila o zhruba 2,5 procenta. Naopak opoziční ČSSD v květnu ztratila v porovnání s dubnem zhruba jedno procento.

Rozdíl mezi nejsilnějšími stranami by se tak podle společnosti Median pohyboval kolem pěti procent. Při loňských volbách činil přitom tři procenta.

KSČM by podle modelu v květnu volilo 15 procent dotázaných, tedy asi o tři procenta víc než při loňských volbách. Strana zelených by měla zhruba stejný zisk jako při loňských volbách, asi 6,4 procenta.

Volební model podle Medianu (v %)
stranadubenčerven
ODS33,536,1
ČSSD32,531,1
KSČM13,215,2
SZ6,96,4
KDU-ČSL8,14,7
zdroj: Median

Lidovci by se ocitli těsně pod hranicí pěti procent, a nedostali by se tak do Sněmovny. Ve srovnání s dubnovým průzkumem oslabili o téměř 3,5 procenta. Jejich výsledek 4,7 procenta ale neznamená, že by se do parlamentu nedostali. Výsledek je v rámci statistické chyby.

Z analýzy dat vyplývá, že část bývalých voličů KDU-ČSL by se přidala k nevoličům a nerozhodnutým, aniž by se tento úbytek podařilo nahradit dostatkem nových přívrženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám