Hlavní obsah

Armáda musí vyměnit gripenům páky katapultu

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká armáda musí nahradit ve stíhačkách Gripen rukojeti katapultáže. Vojáci tak reagují na šetření švédské armády, které přišlo na to, že za nedávným vystřelením švédského pilota z gripenu je právě páka katapultu.

Článek

"Bude to typ, který bude eliminovat samovystřelení pilota," řekl včera Právu Vladimír Ficenec z ministerstva obrany. Dodal, že na začátku týdne dostali od švédské strany neoficiální výsledky šetření. Nové rukojeti dodá výrobce firma SAAB.

K nechtěné katapultáži došlo před měsícem při přistání ve Švédsku. Letadlo se zřítilo naštěstí do neobydlené oblasti. Švédské ministerstvo obrany po havárii vydalo nařízení, že letouny smějí létat jen do přetížení 4G, stejné opatření zavedlo i české letectvo.

Podle Ficence po instalaci nových rukojetí toto omezení přestane platit. Offsety nad plán Švédsko-britské konsorcium Gripen International českému vojenskému letectvu pronajalo 14 stíhaček za 20 miliard korun na 10 let. Zavázalo se, že bude do českého průmyslu zpětně investovat 25 miliard korun.

Ve čtvrtek ředitel programu Gripen pro ČR Bengt Littke uvedl, že se jeho týmu zatím daří, protože již vytvořili offsetové projekty za 8,7 miliardy korun. To je o tři a půl miliardy korun více, než stanoví harmonogram. Mezi investice, které česká strana mezi offsety nově započítala, patří produkce firmy Pacific Direct, která v Holicích na Pardubicku vyrábí toaletní potřeby pro hotely.

Mezi dalšími firmami nově zapojenými do offsetů jsou i společnosti Svitap J. H. J. ze Svitav, Mora Aerospace, Mostro Engineering či Walter Engines.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám