Hlavní obsah

Poslanec Šťastný: eutanazii by měly hradit pojišťovny

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V případě, že by v Česku byl schválen zákon o eutanazii, za asistovanou smrt by neměli platit jednotlivci, ale měla by být hrazena ze zdravotního pojištění. Na čtvrtečním chatu Novinek.cz to uvedl místopředseda výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS).

Článek

"Pokud by došlo ke konkrétnímu návrhu, pak jsem přesvědčen, že úhrada by měla být součástí zdravotního pojištění, a tedy výkon bezplatný," řekl Šťastný.

Podle místopředsedy je eutanazie "konáním v souladu se svobodným rozhodnutím jednotlivce". Osobně se přiklání k tzv. asistované sebevraždě, tedy "formě eutanazie, kdy lékař připraví veškeré podmínky a konečný úkon provede sám pacient".

Podle návrhu zákona, který má poslanec připravený, by právní ošetření eutanazie vycházelo z modelu, který uplatňuje Belgie. "Nevyléčitelný, těžce nemocný pacient, který současně v terminálním stádiu svého onemocnění zažívá velké utrpení, by měl možnost díky opakované, notářsky ověřené žádosti požádat o pomoc s důstojným odchodem ze života," upřesnil místopředseda.

V případě, že by byl pacient v bezvědomí a jeho stav by byl podle lékařů  nezvratný, existovala by pro něj možnost s dostatečným předstihem "ještě ve stavu zdraví písemným notářsky ověřeným dokumentem určit, za jakých okolností může být jeho léčba, respektive udržování při životě, ukončena".

O možnosti vlastní smrti by měl podle Šťastného rozhodovat výhradně pacient. "Zásadně nesouhlasím s tím, aby o životě a zdraví pacienta rozhodoval kdokoliv jiný, ať už jde o rodinu, lékaře, různé komise a podobně," vyjasnil.

Zneužití se Šťastný nebojí

Poslanec se zneužití takové možnosti neobává. "Opakovaný, důsledně zaznamenaný svobodný souhlas jednotlivce možnost zneužití podle mého názoru téměř prakticky vylučuje," řekl.

Zákon o eutanazii by podle něj Česko mohlo mít nejdříve za dva až tři roky. Sněmovna již debatu otevřela, podle poslance ale potrvá jeden až dva roky. "Poté by mohla nastat zákonodárná iniciativa, kdy bych délku projednávání odhadl na jeden rok," doplnil.

Kolik zákonodárců by mohlo návrh schválit, si ale neodvažuje odhadnout. Upřesnil ale, že především mezi poslanci KDU-ČSL podporu pro takový návrh lze očekávat "spíše sporadicky".

Podle místopředsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví by se případná norma neměla vztahovat na nezletilé, a to i v případě, že trpí nevyléčitelnou a bolestivou chorobou. "Dítě není způsobilé k právním úkonům, proto nemůže dát kvalifikovaný souhlas. Nikdy bych nedopustil, aby v tak citlivé věci za dítě rozhodoval někdo jiný," uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám