Hlavní obsah

Nový náměstek policejního prezidenta Kužel byl v StB

Právo, jt, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ve středu Právu potvrdil, že nový náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Tomáš Kužel byl spolupracovníkem StB. Kvůli tomuto jmenování sklidil Langer kritiku ČSSD.

Článek

"Nevíme, jak pan Langer dělí ty spolupracovníky StB na hodné a zlé. Jestli jsou hodní ti, kteří ho mají rádi, a ti zlí ho nemají rádi a nemohou pro policii ani vařit," řekl včera místopředseda poslanců ČSSD David Rath.

"Na jedné straně ministr odvolá vedoucího stravovacího provozu, který dohlížel na vaření guláše nebo svíčkové z pohledu spolupracovníka StB, a na druhou stranu zase jmenuje do vrcholné manažerské pozice v Policii ČR člověka, který očividně také pracoval pro StB. A to nevadí," podivil se Rath.

Kuželovi pomohlo, že neměl v StB funkci

A jak to vysvětluje Langer? "Pan Kužel má čerstvé čisté lustrační osvědčení a má prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň tajné. To je pro mě rozhodující," řekl Právu. Obdobně se vyjádřil i nový policejní prezident Oldřich Martinů, který si Kužela na místo náměstka vybral.

Negativní lustrační osvědčení má Kužel díky tomu, že u StB nezastával žádnou důležitější funkci. Podle lustračního zákona totiž dostávají pozitivní osvědčení jen policisté z vyšších funkcí u StB. Kužel pracoval v roce 1989 u IV. správy SNB, která spadala pod StB. Čtvrtá správa měla na starosti sledování lidí, včetně vnějšího i vnitřního nepřítele.

Bublan: nespravedlivé vůči jiným

Stínový ministr vnitra František Bublan Bublan považuje postup policie za nespravedlivý, a to v souvislosti s ředitelem Kriminalistického ústavu Janem Hlaváčkem, který podle něj musel odejít kvůli "hlouposti z minulých let".

Proti novému policejnímu prezidentovi Oldřichu Martinů naopak Bublan výhrady nemá a souhlasí i s jeho pětiletým funkčním obdobím.

Langer tvrdí, že jeho přístup není rozporný. "Ve svých názorech jsem konzistentní. Platí to, co jsem vždycky říkal a uplatňoval ve své práci, tedy důsledné naplňování a respektování platných zákonů," uvedl. 

Reklama

Výběr článků

Načítám