Hlavní obsah

Rok po Kubiceho zprávě: sváry a otazníky trvají

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vypracování a následné zveřejnění tzv. Kubiceho zprávy krátce před loňskými červnovými volbami do Sněmovny - právě před rokem - výrazně zkomplikovalo vztahy dvou klíčových hráčů: Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka i celkovou atmosféru v politice. Vzájemná nevraživost, nedůvěra a podezírání provází vztahy občanských a sociálních demokratů dodnes.

Článek

Před rokem obdrželi poslanci sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost tajnou a dramatickou zprávu šéfa ÚOOZ Jana Kubice o případech Antropoid, Pokr a Loreta. Měly být důkazem pronikání organizovaného zločinu do státní správy a politického ovlivňování vyšetřování ze strany vlády tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka.

Vyšetřování případu Antropoid uvázlo na mělčině

Tajná zpráva předaná poslancům čtyři dny před parlamentními volbami unikla okamžitě do médií. Po roce se ukazuje, že vyšetřování uvázlo na mělčině. Například kauza Antropoid, v níž bylo v Kubiceho tajné zprávě sloučeno objasňování vražd ruskojazyčné solncevské mafie s korupcí v souvislosti s biopalivy a dalšími veřejnými zakázkami.

Nově usvědčené pachatele vražd ze solncevské mafie budeme mezi obviněnými po roce vyšetřování hledat marně. Jediná obvinění v případu Antropoid padla v souvislosti s kauzou biopaliv. A to z korupce, nikoli z vražd.

Korupce se v kauze biopaliv měla podle Kubiceho zprávy odehrát tak, že před dvěma lety v prosinci poskytli představitelé a spoluvlastníci kolínské společnosti Bioferm Jaromír Janata a Rostislav Polák 15 miliónů korun lobbistovi Františku Vybíralovi prostřednictvím jiného lobbisty Josefa Jurky na zařízení "schůzky" s exministrem Miroslavem Grégrem a "uplacení minimálně" dvou vládních úředníku Josefa Lázničky a Ludmily Schwarzové.

Obhájci obviněných však tvrdí, že podle toho, co jim vyšetřovatelé ÚOOZ po více jak roce vyšetřování předložili je to s údajnou korupcí jinak, než poslancům předestřel Kubice.

Milióny prý nedostal

"Nenašel jsem v policejním spise jediný důkaz o tom, že by pan Vybíral dostal prostřednictvím pana Jurky 15 miliónů. Stalo se jen, že představitelé Biofermu poskytli panu Vybíralovi půjčku 15 miliónů korun na základě řádné smlouvy. Půjčku jistí směnka pana Jurky. Se souhlasem ČSOB byly peníze odeslány na účet sdělený panem Vybíralem bezhotovostně," řekl Právu advokát Vladimír Řičica, který v této věci obhajuje generálního ředitele a spolumajitele Biofermu Janatu.

"Půjčka je řádně vedena v účetnictví společnosti. Doklady byly předloženy finančnímu úřadu a auditu. A na zaplacení půjčky byl již loni na začátku května soudem vydán směnečný platební rozkaz. Nejedná se o žádný úplatek," dodal advokát Řičica.

Podle advokáta se situace okolo půjčky zásadně změnila před několika dny, kdy byl Vybíral protikorupční policií obviněn z mnohamiliónového podvodu na jiné společnosti. "To je nová skutečnost. Pan Vybíral sice půjčku od Biofermu uznává, ale nyní bude třeba díky jeho novému obvinění zvážit, jestli se i vůči Biofermu nedopustil podvodu. Z dluhu dosud splatil jen okolo sto tisíc korun," poznamenal Řičica.

Úplatky se dosud neprokázaly

Vyšetřování dosud neprokázalo ani to, že Láznička se Schwarzovou od Vybírala dostali miliónové úplatky. "Nejen, že jsem nikdy úplatek nevzala. Policie mi ani v této věci žádné důkazy nepředložila," řekla Právu Schwarzová.

Podle informací Práva nezachytily nic o převzetí úplatku Schwarzovou ani zpřístupněné přepisy soudně nařízených odposlechů. Pouze v odposleších hovorů Vybírala s Lázničkou jsou věty o "vrácení peněz".

V kauze korupce v souvislosti s biopalivy byli loni na jaře původně jako obvinění uvedeni Vybíral, Jurka, Janata, Polák, Láznička, Schwarzová, Jan Hanáček a Miloš Červenka. Loni na podzim byli Červenka a Hanáček z kauzy biolíh vyloučeni k jinému trestnímu stíhání pro podplácení, ve kterém je obviněn i Vybíral.

Na další vývoj kauzy biolíh bude nutné nyní vyčkat. O jejím dalším osudu má totiž po návratu z dovolené rozhodnout dozorová žalobkyně Jana Herzegová.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD se zbavila dalších nepohodlných členů

Soc. dem. před volbami pokračuje ve zbavování se nepohodlných členů. Ústřední výkonný výbor ČSSD zbavil v sobotu členství ve straně Mariana Kuśe. Pro jeho...

Výběr článků

Načítám