Hlavní obsah

Poslankyně Kateřina Jacques prý napadla sousedku

Právo, Novinky, apb, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O poslankyni za vládní Stranu zelených (SZ) Kateřinu Jacques se zajímá policie. Důvodem je oznámení její sousedky, která tvrdí, že ji Jacques v pondělí nad ránem fyzicky napadla. Sousedský spor, který policisté zatím šetří jako přestupek proti občanskému soužití, Právu bez dalších podrobností potvrdila mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Článek

Sama Jacques nařčení pro Právo odmítla s tím, že je absurdní. Podle vlastních slov zvažuje vůči sousedce právní kroky.

Celému incidentu měl podle důvěryhodného zdroje blízkého vyšetřování předcházet večírek, který se měl konat v bytě poslankyně v Praze 2.

Jako první na místo dorazila hlídka městské policie, kterou zavolala právě sousedka Kateřiny Jacques kvůli rušení nočního klidu a výtržnostem. Po odjezdu strážníků měla Jacques zazvonit u dveří sousedky a poté co jí žena otevřela, prý Jacques bez jejího souhlasu vnikla do bytu.

"Měla na ni křičet a přitom údajně ženou cloumala a snad tam padla i nějaká rána," uvedl zdroj. Kvůli údajnému napadení proto žena znovu zavolala policii. Tentokrát na místo přijela hlídka státní policie, která podle zdroje zjistila porušení zákona.

Podle Jacques byl ale incident vyvrcholením opakovaných sporů. "Sousedka mi dělá nepřetržité problémy, terorizuje mě, stále na mě zvoní, bouchá a posílá policii. Přitom zcela bezdůvodně, já žádné večírky nedělám," řekla Právu Jacques.

Jacques údajně spala, probudila ji až policie

"V neděli 6. května Kateřina Jacques žádný večírek nepořádala. Spolu s dcerou Ninou se zúčastnila večeře na francouzském velvyslanectví, ze kterého se večer vrátila a šla spát," uvedla ve středu mluvčí strany Eva Rolečková.

Poté, co policie odešla, Jacques prý zazvonila u sousedky a žádala ji o vysvětlení. "Sousedka odpověděla křikem a zabouchla před poslankyní dveře. Ta se vrátila domů, uklidnila děti a zatelefonovala na městskou policii, aby se poradila, jak se podobným útokům bránit," doplnila Rolečková.

Rodina Horových prý v domě působí opakované problémy. "Mimo jiné se zde skrývaly celostátně hledané osoby, které zde policie objevila a zajistila, o čemž rovněž referovala média včetně TV," uzavřela Rolečková.

Může to být i trestný čin

Policejní mluvčí Knolová pro Právo připustila, že se kvalifikace chování Jacques může ještě změnit. Před případným trestním stíháním však Jacques chrání poslanecká imunita.

"Jedná se o čerstvou záležitost, zatím shromažďujeme výpovědi. Paní poslankyně už byla vyslechnuta na místě, ale je pravděpodobné, že policie si tuto dámu znovu pozve k podání vysvětlení," řekla Knolová.

Podle známého pražského advokáta Josefa Lžičaře by se mohlo jednat hned o několik trestných činů. "Policie by měla vzít silně do úvahy, že by se mohlo jednat minimálně o závažné podezření ze souběhu trestných činů opilství, výtržnictví a zejména porušování domovní svobody," řekl Právu Lžičař.

"Jsem přesvědčen, že kdyby byl podezřelým normální občan, nepochybně by policejní vyšetřování směřovalo tímto směrem, neboť pachateli takových trestných činů hrozí až dva roky vězení," dodal Lžičař.

Žena může být obviněna z trestného činu pomluvy

Dokazování např. opilství může být podle Lžičaře zpětně pro policii obtížné, nicméně podle něj může vyšetřovatel použít jako svědky na místě zasahující policisty a strážníky. Na druhou stranu se ale podle něj může jednat ze strany ženy, která zavolala policii, i o trestný čin pomluvy nebo křivého obvinění.

V případě, že policie zjistí, že byl spáchán přestupek proti občanskému soužití, hrozí viníkovi několikatisícová pokuta. Pokud je z přestupku podezřelý poslanec, záleží jen na něm, jestli věc nechá projednat svými kolegy nebo na místně příslušném obecním úřadě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám