Hlavní obsah

O víkendu mrazíky, příští týden budou téměř tropy

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože meteorologové hlásí na příští týden teploty o letních hodnotách, o víkendu by mělo na většině území slabě mrznout, naštěstí jen po ránu. Rtuť teploměru v sobotu ráno spadne až na tři stupně pod nulou, v neděli pak na mínus dva stupně. Odpolední teploty se ale budou postupně zvyšovat. Podle současného předpokladu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dosáhnou maxima příští čtvrtek až 27 stupňů.

Článek

Prozatím proudí od severozápadu do České republiky chladný vzduch za studenou frontou, která postupuje přes střední Evropu k jihovýchodu. Páteční odpolední teploty vystoupí nejvýše na 11 až 15 stupňů, na jihu mohou dosáhnout až 17 stupňů.

Víkendová rána budou mrazivá

V sobotu už bude počasí v Česku pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu, která bude mít svůj střed nad Německem a Dánskem. Ráno tak bude nejen jasné, ale i velmi studené.

"Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi +1 až -3 stupni. Odpoledne pak bude všeobecně jasno až polojasno s teplotami mezi 12 a 16 stupni, objeví se i nějaká sedmnáctka, ale spíše jen na jihu," řekl Novinkám Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Lehký mráz přijde i v neděli ráno, kdy by se minima měla dostat až na dva stupně pod nulou. Odpoledne už bude ale na většině území slunečné a teploty porostou na příjemných 18 až 22 stupňů.

S razantním oteplením přijdou i slabé srážky

Začátkem příštího týdne bude oteplování pokračovat. Na pondělí meteorologové předpovídají odpolední maxima do 24 stupňů, v noci na úterý by přitom mohlo na některých místech země slabě zapršet.

V dalších dnech teploty ještě porostou. V úterý a ve středu by měl teploměr stoupat až k 26 stupňům. "Současný model nám ukazuje, že ve čtvrtek by se mohla teplota dostat až na 27 stupňů," řekl Novinkám Handžák.

Ve druhé polovině příštího týdne se podle Handžáka také objeví srážky. "Budou se ale vyskytovat spíš ve formě přeháněk," zmírnil Handžák naděje zemědělců, kteří se kvůli hrozícímu suchu obávají o úrodu, i hasičů, kteří zaznamenali v uplynulém období nárůst požárů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám