Hlavní obsah

Teplé počasí vrcholí, středa bude o 10 stupňů chladnější

Právo, Novinky, ČTK, znk, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Krásné, téměř letní dny, kdy teplota šplhala na 25 stupňů, ve středu skončí. Ochladí se až o 10 stupňů. Chladnější počasí bude i koncem týdne a o víkendu. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Článek

Během úterý bude ještě skoro jasno až polojasno, postupně ale bude přibývat oblačnosti a večer se v severozápadních Čechách objeví přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou až 25 stupňů.

Od středy se ale ráz počasí citelně změní. V noci z úterý na středu bude oblačno až zataženo, na většině území přeháňky a ojediněle i bouřky. Teploty klesnou na 9 až 5 stupňů.

Proměnlivá oblačnost a ojedinělé přeháňky budou i přes den, nejvyšší teploty dosáhnou pouze 11 až 15 stupňů. Bude i více foukat, vítr dosáhne nárazově rychlosti 54 až 72 km za hodinu.

Ještě chladnější bude čtvrteční ráno, kdy teplota klesne až na jeden stupeň. Odpoledne už ale teploty mají být až 17 stupňů.

V pátek se očekává oblačno, místy přeháňky, během dne postupně polojasno. V noci na pátek klesne nejnižší teplota na 4 stupně, maxima přes den se budou pohybovat kolem 13 stupňů

Podle Dagmar Honsové z Meteopressu by od pátku do pondělí příštího týdne mělo být oblačno, místy déšť nebo přeháňky, noční teploty 6 až 0, denní 11 až 15, ke konci období kolem 19 stupňů.

Hasiči a zemědělci se radují z přicházejícího deště

"Uplynulý víkend byl za posledních 26 let nejteplejší pro druhou dubnovou dekádu. Před rokem na horách v tuto dobu sněžilo a v nížinách jsme měli jen osm až 12 stupňů. Takové jsou výkyvy počasí," uvedla Honsová.

Déšť, který se dostaví od půlky týdne, uvítají nejen hasiči, kteří měli o víkendu plné ruce práce s lesními požáry, ale také zemědělci. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby v důležité jarní fázi chybí porostům na polích vláha.

Pokud by suché počasí pokračovalo, může být problém zejména s růstem plodin setých na jaře, jako jsou cukrovka či některé obiloviny. "Rodí se problém, ale nic není ztraceno. Přijdou-li srážky zhruba do týdne, mělo by to být v pořádku," uvedl v pondělí Veleba.

Letošní mimořádně teplou zimu zemědělci hodnotili příznivě. Porosty na polích podle Veleby přezimovaly vesměs dobře a nebyly poškozeny mrazem. Teplé počasí znamenalo také snížení některých nákladů během zimního období.

Na polích sucho, v řekách málo vody

I když v měsíci březnu pršelo průměrně, přesto některé oblasti hlásí výrazné sucho. Nejhorší situace panuje na jižní Moravě, v dolním Poohří a místy v jižních Čechách a v Polabí. Se suchem souvisí i riziko vzniku požárů. Vysoká úroveň nebezpečí požárů, tedy čtvrtý nejvyšší stupeň z pěti, platí pro Prahu, Středočeský, Ústecký a Jihomoravský kraj. Nedostatek vody je i v řekách a potocích.

České toky mají 30 až 70 procent vody proti normálním dubnovým poměrům. Výšku hladin ovlivnila teplá zima, Česko se tak vyhnulo jarním povodním z tání sněhu, které na řekách doznívají obvykle právě počátkem dubna. Hladiny podzemních vod jsou blízké dlouhodobým průměrům, podprůměrné hodnoty vykazuje okolo pětiny sledovaných vrtů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám