Hlavní obsah

Kubiceho zpráva podle premiéra pomohla ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek pronesl v nedělních Otázkách Václava Moravce několik takřka šokujících výroků. Uvedl, že aféra s Kubiceho zprávou pomohla ČSSD a dokonce popřel své vulgární gesto ve sněmovně.

Článek

Nedělní diskusní pořad České televize Otázky Václava Moravce měl netradiční podobu, premiér neměl žádného protivníka, přesto to v závěru velmi jiskřilo. Přeseda vlády těžce nesl, když mu Moravec připomenul některé jeho vulgární výroky [celá zpráva] a vztyčený prostředníček v Poslanecké sněmovně. [celá zpráva] "Pokud chcete vést rozhovor tímto způsobem, že jsem sprosťák, tak jej ukončuji."

Před tím prohlásil, že se žádného vulgárního gesta nedopustil.

Kubiceho zpráva pomohla ČSSD

Jedním z témat otázek byla situace v bezpečnostních složkách, kdy z policie stále unikají informace. Topolánek uvedl, že je nutné situaci řešit a to velmi razantně i v personální rovině. Navrhoval dokonce všechny, kdo se zprávou přišli do styku propustit. "Je třeba razantnější represe, aby se to už nestávalo, myslíte si, že je příjemné, když vidíte, jak si lidé čtou odposlechy vašich rozhovorů v médiích?" ptal se rozhorlený premiér. "V Holandsku to udělali dvakrát, a byl klid," dodal.

Podle něj však aféru s Kubiceho zprávou rozdmychává opozice, která z ní též těží. "Únik nebyl v našem zájmu a pomohl více sociální demokracii," řekl premiér.

Paroubek odmítá, že by četl odposlechy

Premiér také uvedl, že Jiří Paroubek mohl nahlížet do zprávy a dokonce číst pořízené odposlechy. To předseda ČSSD rázně odmítl v tiskové zprávě: "Nejen, že se jedná o lež, ale především pan Topolánek jako premiér nezná tak zásadní zákon, jako je trestní řád. Kubiceho zpráva obsahovala mnoho pomluv a nechutných výmyslů vztahujících se k mé osobě. Proto jako jeden z poškozených mám právo seznámit se s částí spisu, která se týká mojí osoby. Nikoliv ovšem s odposlechy."

Topolánek znovu odmítnul zřízení komise v kauze

Důvod, proč se nedaří stav v policii změnit podle premiéra tkví v minulosti. "Struktury zůstávají takové, jak je vybudovali za osm let sociální demokraté," sdělil Topolánek a dodal, že budou nutné systémové změny.

Řešení problému na půdě parlamentu podle něj nemá smysl: "Parlamentní vyšetřovací komise nic nepřinese, má za úkol jen dělat to, co se děje ve Sněmovně - destrukce a obstrukce."

Podle něj se stejně nedá vyšetřit, kde přesně ten materiál unikl.

Reklama

Související články

Topolánek svým slovníkem pobouřil odbojáře

Slovník premiéra Mirka Topolánka pobouřil odbojáře z druhé světové války. V SMS zprávě, kterou poslal jednomu novináři, totiž výhrůžně použil německý výraz...

Jděte do pr..., řekl premiér reportérům

Premiér Topolánek v úterý celý večer prchal před novináři. Důvodem byla utajovaná schůzka koaličních předsedů. Hra na schovávanou začala u vládní Kramářovy...

Výběr článků

Načítám