Hlavní obsah

Odpůrci Temelína blokovali sedm hraničních přechodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rakouští odpůrci Temelína ve středu zablokovali od 10 do 11 hodin sedm hraničních přechodů, a to Wullowitz/Dolní Dvořiště, Weigetschlag/Studánky, Guglwald/Přední Výtoň, Gmünd/České Velenice, Pyhrabruck/Nové Hrady, Schöneben/Zadní Zvonková a Drasenhofen/Mikulov. Na Dolním Dvořišti protestovalo asi sedm demonstrantů, kteří zablokovali příjezdovou silnici na rakouské straně.

Článek

Měli na sobě žluté reflexní vesty s nápisem "Stop Temelín". Transparent se stejným nápisem umístili před menší nákladní automobil a dvě osobní auta, která postavila uprostřed cesty.

Na rakouské straně se během protestu vytvořila asi půlkilometrová kolona nákladních a osobních aut. Někteří z českých řidičů, kteří v ní uvízli, nesli blokádu s nelibostí.

"Stojím tu letos už pošesté, nevím, co tím chtějí dokázat. Bez elektřiny se to stejně neobejde, dělají tady akorát každý týden binec," řekl Jiří Línek, který mířil s dodávkou z Lince do Ledče nad Sázavou.

Méně frekventovaný přechod Weigetschlag/Studánky zůstal částečně průjezdný. "Jeden jízdní pruh jsme nechali průjezdný jako gesto dobré vůle," řekl aktivista Thomas Neff ze Salzburgu, který přijel podpořit hornorakouské kolegy.

Blokáda se rozšířila i na Moravu

Přechod Drasenhofen/Mikulov uzavřelo sedm aktivistů během hodiny dvakrát na deset minut. Nestačily se tedy ani utvořit kolony a řidiči cestující mezi Brnem a Vídní mohli zjistit, že se protestuje, jen pokud si všimli na rakouské straně hranice skupinky demonstrantů ve žlutých bundách. Hraniční přechod na Moravě byl zablokován poprvé, předtím šlo jen o přechody na jihu Čech.

Na silnici se objevily také deštníky. Zdroj: ČTK/David Veis.

Aktivisté ve středu uvedli, že mají v plánu další blokády, pravděpodobně ještě ve větším rozsahu. Ve svém prohlášení pro tisk sdělili, že je uspořádají, pokud bude rakouská spolková vláda pokračovat ve svém kurzu zdržování a průtahů.

"Spolková vláda musí splnit příkaz národní rady ze dne 14. prosince, a to neprodleně podat mezinárodní žalobu! Není důvod vyčkávat," uvedli odpůrci Temelína, kteří spolkovou vládu důrazně vyzvali, aby v zájmu bezpečnosti obyvatelstva snížila riziko Temelína.

Aktivisté předali hornorakouskému hejtmanovi protestní dopis

Hornorakouské sdružení Atomstop ke středečním blokádám přizvalo i své kolegy z Vídně, Salcburku a Bavorska. Společně stupňují tlak na rakouskou vládu, aby podala na Česko mezinárodní žalobu kvůli Temelínu.

Ve středu ráno předali aktivisté na přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště hornorakouskému hejtmanovi Josefu Pühringerovi, který jel do Českých Budějovic za jihočeským hejtmanem, "důkazní materiál" o porušování dohod z Melku českou stranou.

"Doporučujeme řidičům, aby si v této hodině dali pauzu nebo využili sousední hraniční přechody," řekl Miroslav Běhounek z cizinecké policie v Českých Budějovicích. Na jihu Čech jsou průjezdné přechody v Halámkách, Nové Bystřici a ve Slavonicích.

Poslední blokáda hranic kvůli Temelínu se uskutečnila na konci března, kdy byly demonstrovace na pěti místech.

V otázkách Temelína se hejtmani opět neshodli

Existenci rozporů kolem Temelína potvrdilo již osmé setkání hejtmanů Jihočeského kraje a Horních Rakous, které proběhlo ve středu v Českých Budějovicích.

" Shodli jsme se na tom, že vzájemné vztahy mezi jižnými Čechami a horním Rakouskem, se  pozitivně rozvíjejí ve všech oblastech, což dokazuje už 252 uskutečněných projektů , které připívají k stále lepším kontaktům mezi lidmi na obou stranách hranice," konstatoval jihočeský hejtman Jan Zahradník (OSD). Připustil ale, že na Temelín se obě straně dívají zcela rozdílně.

"Přivezl jsem od demonstrantů z hranic do Českých Budějovic text dohody z Melku a trvám na tom, aby provozovatelé jaderné elektrárny je jimi řídili a požádal jsem pana hejtmana Zahradníka, aby podpořil jejich dodržování," uvedl Pühringer (ÖVP).

Dodal, že nulová varianta tedy zastavení Temelína by mu bylo milejší a i nadále podporuje hornorakouské odpůrce Temelína. Blokády sice nepovažuje za trvalé možné řešení protestů ,ale nelze je zcela zrušit, neboť lidé mají demokratické právo vyjádřit svůj názor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám