Hlavní obsah

Vznikla Strana důstojného života, přijel i Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Na politické scéně České republiky je od soboty nová politická strana. Oficiální název? Strana důstojného života. Její předsedkyní se na sobotním sjezdu strany v Jihlavě stala bývalá poslankyně ČSSD Jana Volfová. Název strany pomáhal vymyslet expředseda soc. dem. Miloš Zeman, který na sjezd také přijel.

Článek

Na sjezd nově formované partaje se do Jihlavy sjelo zhruba 160 delegátů a hostů. Strana vzniká ze strany Svobodní. Ta vznikla před čtyřmi roky a letos v únoru se Volfová stala její předsedkyní. Novému uskupení tak odpadlo shánění podpisů tisícovky občanů, které jsou k založení zapotřebí.

Volfová byla jedinou kandidátkou na předsedkyni. Někteří navrhli Zemana, který již v médiích členství v nové straně i předsednictví odmítl. Bývalý premiér a šéf ČSSD svou stranu nedávno opustil.

Při volbách předsedkyně odevzdalo hlasovací lístek 149 delegátů ze 158. Volfové dalo hlas 136 delegátů, 13 lístků bylo neplatných. Strana bude mít šest místopředsedů, krajské i okresní organizace. Programová konference má být do října.

Sjezd Strany důstojného života. Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

Název strany volili delegáti z pěti návrhů. Volfová navrhla Domov-Svoboda-Jistota. Dalšími byly: Domov naše prosperita; Zemanův návrh Strana důstojného života; Strana za životní prosperitu a posledním byl název Jistota.

Pozdvižení kolem Zemana

Při příjezdu Zemana někteří delegáti bleskově opustili játrovou polévku a řízek s bramborem, aby mohli expremiéra při zvuku fanfár přivítat bouřlivým potleskem. Bývalý šéf ČSSD řekl, že Volfovou zná přes 15 let a vždycky obdivoval její politický a organizační talent.

"V poslední době jsem začal obdivovat i něco jiného: její smysl pro humor, který se projevuje bonmoty," uvedl. Když byla vystavena útokům, které se týkaly jejího vzhledu, nereagovala uraženě, ale právě bonmotem, připomněl Zeman přirovnání Volfové k přerostlé řvoucí myšce z úst předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ona tehdy prohlásila, že nemá nadváhu, ale podvýšku.

"Politik, který si nedokáže dělat legraci i sám ze sebe, který prochází politickou krajinou s věčně zachmuřenou tváří, nemůže být nikdy dobrý politik," uvedl Zeman v Jihlavě.

"Strana Svobodných měla před dnešním sjezdem asi sto členů, z toho asi 15 aktivních," řekla Volfová před sjezdem. Delegátem sjezdu se stal každý, kdo přijel na sjezd. Zájem o vstup do strany před sjezdem projevilo 800 až 1000 lidí. Delegáti se rekrutovali především z řad starší generace.

Po sjezdu by Volfová chtěla zahájit jednání s některými z neparlamentních stran o spojení. Podle mediálních spekulací by mohlo do nové strany přejít několik sociálnědemokratických poslanců, kteří nejsou spokojeni se současnou politikou ČSSD pod vedením jejího předsedy Jiřího Paroubka. Šéf ČSSD před časem hovořil o "pěti šesti lidech", kteří by teoreticky takový klub chtěli vytvořit. Na dnešním sjezdu se ale nikdo z nich neobjevil.

Melčák a Pohanka

Volfová se nechala dříve slyšet, že by ráda zlákala do své strany poslance zvolené za ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanku. Melčák a Pohanka byli loni zvoleni do Sněmovny za ČSSD, ale řady jejích poslanců museli opustit poté, co v rozporu s vůlí strany umožnili koaliční vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS) získat důvěru. Melčák se dnes omluvil kvůli rodinným problémům a poslal SMS pozdrav.

Zleva Miloš Zeman, Jana Volfová a Eduard Zeman. Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

V předsednictvu sjezdu zasedl exministr školství ČSSD Eduard Zeman. Pořadatelé sjezdu zaplatili na záloze 70 procent nákladů. Přispějí na ně členové ze svých podnikatelských aktivit a sponzoři. Třeba Volfová je tři roky jednatelkou poradenské agentury Regio. Pro staré i nové členy byla připravena pokladna na členské příspěvky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám