Hlavní obsah

O víkendu se pomalu začne vracet jaro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dobrou zprávu mají meteorologové pro všechny, které nepříjemně zaskočilo vydatné sněžení, které vtrhlo do Česka uprostřed tohoto týdne. O víkendu se začne pomalu vracet počasí charakteristické pro jarní období a během příštího týdne se má dál oteplovat. Další podobně razantní návrat zimy už odborníci nečekají.

Článek

"Nové výraznější ochlazení zatím neočekáváme, ale ochladit se může i na konci dubna nebo v květnu," upozornil na svých stránkách Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s tím, že Ledoví muži jsou 12. až 14. května.

V pátek bude počasí v České republice ovlivňovat tlaková níže nad Balkánem a s ní spojená teplá fronta. Ta přinese postupně od východu zataženo s deštěm. V polohách nad 800 metrů bude ještě zpočátku i sněžit, později se sněhové srážky udrží pouze v nadmořských výškách nad 1100 metrů. Nejvyšší teploty vystoupí na 6 až 10 stupňů, na horách se budou pohybovat kolem 2 stupňů.

O víkendu přijde změna

Během soboty by měla tlaková níže opustit naše území směrem na západ a nad ČR se začne odpoledne a večer od severovýchodu rozšiřovat tlaková výše. To bude znamenat, že srážek i oblačnosti bude během dne ubývat. Teploty zůstanou na jihozápadě ještě poměrně nízko, kolem pěti stupňů, na východě by mohla ale maxima dosáhnout 7 až 11 stupňů.   

Neděle už by měla přinést na většinu území slunečnější počasí, pouze na západě, v oblasti Šumavy a také na Vysočině bude ještě oblačno s možností srážek. Teploty se odpoledne vyhoupnou na 10 až 14 stupňů.

Během následujícího týdne upevní svou moc nad počasím ve střední Evropě tlaková výše, která se bude projevovat slunečným počasím. Bude se také oteplovat. Zatímco v pondělí bude 11 až 15 stupňů, v dalších dnech meteorologové hlásí odpolední maxima v rozmezí 12 až 16 stupňů.

Lyžařská střediska čekají o víkendu nápor

Vydatné sněžení, které uprostřed tohoto týdne zasáhlo Českou republiku, výrazně zlepšilo podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování v českých a moravských horách. Mnohá lyžařská střediska, která kvůli neobvyklému teplu již ukončila zimní sezónu, ji opět obnovila a o víkendu očekávají nápor lyžařů. Provozovatelé se těší, že se jim aspoň částečně nahradí výpadky způsobené slabou zimou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám