Hlavní obsah

Poslanci rozhodnou o Ústavu paměti národa zřejmě příští týden

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci na páteční schůzi Sněmovny pět hodin debatovali o senátním návrhu na vytvoření Ústavu paměti národa. Nakonec Sněmovna předlohu poslala do třetího čtení k závěrečnému hlasování, které by se mělo konat příští týden. Instituce by měla zkoumat a zpřístupňovat dokumenty z období komunismu.

Článek

Předlohu podporuje vládní koalice, levice ji naopak odmítá. A jako pokaždé, když se diskutuje o bývalém komunistickém režimu, vřely místy v dolní komoře emoce. Během debaty dokonce na poslance přistály letáky s obrázkem Lenina, předsedy Jiřího Paroubka a poslance za ČSSD Davida Ratha. [celá zpráva]

Sněmovna bude hlasovat o kompromisní verzi senátní předlohy, podle níž se Ústav paměti národa bude věnovat nejen období komunismu, ale i éře nacistické okupace tehdejšího Československa. Materiály Státní bezpečnosti a dalších složek by měl na rozdíl od původního záměru spravovat podle pravidel archivního zákona zvláštní Archiv bezpečnostních složek, který bude ústavu podřízen.

Předloha vyvolala mezi poslanci další střety

"Nikdo z vás z levicových poslanců nenašel tolik odvahy a cti, aby ve zdůvodnění svého zamítavého stanoviska k návrhu zákona prohlásil: špína, která je zaznamenána v archivech pocházejících z provenience komunistických represivních složek by mohla dopadnout na mé celoživotní politické souputníky, popřípadě na mne samého, a z toho důvodu hlasuji proti," prohlásil Zbyněk Novotný (ODS).

Proti jeho projevu se ohradil Vítězslav Jandák (ČSSD). "Vy chcete zřejmě naše hlasy, chcete nás přesvědčit, ale proč nás předtím zfackujete. Copak jsme pitomci? My sem přijdeme, chceme se dohodnout! Vy vystoupíte, zfackujete nás a pak chcete, abychom se dohodli! Buďte trochu psychologové. I politika je o psychologii," vysvětlil za potlesku svých stranických kolegů.

"Pokud tento návrh bude přijat, tak to bude ostuda českého Parlamentu. (...) On zavádí institut spolehlivosti, segregaci občanů v této zemi. Tam se prostě vypočítává, kteří občané budou spolehliví, národně spolehliví, a kteří ne," dodal Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Grebeníček by chtěl ústav mapující zločiny kapitalismu

"Naprosté historické bezvědomí senátorů (...) je k popukání. Ledaže by Senát dospěl k sebereflexi a chtěl k mezinárodním soudům hnát dnešní generály a vojáky z Afghánistánu a ty senátory, kteří zvedali ruku pro podporu amerických protiprávních válek a pro účast v protiprávních válečných akcí USA v Iráku a Afghánistánu. To by návrh musel být o Ústavu paměti současného militarizujícího a válčícího českého kapitalismu," vyjádřil se provokativně Miroslav Grebeníček (KSČM).

To si ale nenechal líbit premiér Mirek Topolánek (ODS). "Na poslední věty kolegy Grebeníčka se hodí z Černých baronů "plány imperialistů zhatí naši vepři boubelatí". Vzápětí požádal poslance aby návrh na vytvoření Ústavu podpořili. "Já si myslím, že to dlužíme nejenom těm, kteří těch 40 let měli problémy s totalitní mocí, ale dlužíme to svým dětem a těm novým generacím, které mají právo neopakovat stejné chyby," dodal.

Ústav paměti národa by měl podle autorů návrhu zkoumat, zpřístupňovat a spravovat dokumenty z období komunismu. Ústav podle nich pomůže lepšímu zpřístupnění archivů komunistické Státní bezpečnosti (StB) po vzoru podobných ústavů v okolních zemích. Odpůrci jeho vytvoření naopak tvrdí, že ústav vzniká na politickou objednávku a objektivnímu bádání neprospěje.

Dolní komora projednává předlohu ve druhém čtení, kde v ní poslanci mohou navrhovat změny. Schvalování návrhu by mohlo přijít na řadu příští týden.

Reklama

Související články

Mezi poslance dopadaly letáky s Leninem

Sněmovna v pátek zažila další incident. Z galerie nad zasedacím sálem, kde sedí hosté, někdo hodil na poslance balík papírů. Ten se před dopadem rozletěl...

Výběr článků

Načítám