Hlavní obsah

Poslanci zelených zveřejnili majetek, nejzadluženější je Liška

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přiznání za sebe a za své rodinné příslušníky pověsilo na stranickou internetovou stránku všech šest poslanců Strany zelených. Učinili tak bez ohledu na zákon, který politikům ukládá přiznat majetkové a finanční poměry za letošek až příští rok v červnu a přesto, že je zveřejňovat nemusí.

Článek

Víc dluhů než úspor má místopředseda zelených, šéf sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Liška. Vlastní sice družstevní byt a chalupu, stav jeho bankovního účtu ale vykazuje minus 70 tisíc Kč, úvěr ze stavebního spoření částky 1 800 000 a poslanec má ještě spotřebitelský úvěr 65 tisíc, za který si pořídil notebook.

Své výdělečné aktivity spočívající v překladatelství a tlumočení pozastavil s nástupem do parlamentu.

Z přiznání zelených dále vyplývá, že stranický šéf Martin Bursík jako společník a jednatel firmy Ecoconsulting si před vstupem do politiky v roce 2005 vydělal 912 601 Kč a správa vlastních nemovitostí a přednášky mu vynesly dalších 859 022 korun. Bursík vlastní čtyři domy v Praze a chalupu. Vše podle svého přiznání získal dědictvím. V bance má 224 tisíc korun a 6000 euro.

Šéfka poslaneckého klubu Kateřina Jacques veřejně přiznala akcie z kupónové privatizace v odhadované hodnotě 5000 korun. Na účtu má téměř 50 tisíc a díky stavebnímu spoření dalších více než 150 tisíc. Jacques uvedla i částky, které má naspořeno v rámci stavebního spoření její rodina, které v souhrnu dosahují přes 220 tisíc Kč. Vlastní šest let starou fabii.

Svou dřívější funkci ředitele zoologické zahrady pověsil na hřebík s nástupem do politiky Přemysl Rabas. Na webových stránkách pak přiznal necelých 200 tisíc úspor a sbírku přírodnin a etnografických předmětů v hodnotě asi 550 tisíc.

Polovinu domu a část louky zdědila podle přiznání Věra Jakubková, jejíž úspory činí zhruba 130 tisíc korun. Lépe je na tom její manžel, který má naspořeno přes 270 tisíc a vlastní felicii. Jakubková má dvousettisícový dluh, na který podepsala u banky směnku.

Svou živnost v maloobchodě a velkoobchodě a ubytování pozastavila Olga Zubová a do přiznání uvedla vlastnictví domu a chalupy. Spolu s manželem mají našetřeno různými formami přes tři čtvrtě miliónu korun, vlastní dvě starší auta.

Zákon o střetu zájmů stanoví poslancům povinnost uložit v parlamentním registru údaje o jejich majetkových poměrech, kde je možné se s nimi seznámit, ale nedovoluje je zveřejňovat. Zelení svým krokem jdou příkladem ostatním poslancům, kteří zveřejnění svých údajů nedovolují.

Reklama

Výběr článků

Načítám