Hlavní obsah

Za pomoc ilegálním cizincům má hrozit až rok vězení

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Až roční vězení by si mohl vysloužit lékař, právník nebo humanitární pracovník, který poskytne pomoc cizinci pobývajícímu nelegálně v Česku. Do Sněmovny totiž dorazila novela trestního zákona, která zavádí nový trestný čin napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. Nebezpečí trestního stíhání přitom vystavuje řadu profesí.

Článek

"Je to horší zásah do osobní svobody než kriminalizace držení drog. Nelegálních cizinců jsou u nás desítky, možná stovky tisíc a je mnohem těžší se jim vyhnout než například drogám," namítá Pavel Čižinský z nevládní organizace Poradna pro občanství, občanská a lidská práva.

"Posílí to strach z cizinců"

"Takový zákon může jedině posílit strach z cizinců. Navíc je předloha v rozporu s celou řadou práv, například s právem na zdravotní péči. Kriminalizuje doktora za to, že dal sádru ilegálnímu přistěhovalci. Stejné je to s právem na právní pomoc," míní Čižinský.

Návrh novely prošel vládou a aktuálně jej projednávají poslanci ústavně-právního výboru. Práci na něm ale v únoru pozastavili.

"Zpřísňující postih za nedovolené organizování, pomáhání a umožnění překročení státní hranice a zavádějící postih za zištné napomáhání k neoprávněnému pobytu byl členy ústavně-právního výboru PSP ČR považován za příliš tvrdý a postih napomáhání k nedovolenému pobytu příliš široký, podle jejich názoru by mohl kriminalizovat i jednání humanitárních organizací," potvrdila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová.

Poslanci si vyžádali od ministerstva zpřesňující informace, zejména pokud jde o způsob, jakým je problematika ilegálních migrantů upravena v zákonech jiných členských států EU. "Jednání budou opět pokračovat přibližně na přelomu března a dubna," doplnila Kuncová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám