Hlavní obsah

Teploty nad normálem vydrží do března, hlásí meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Také v dalších 30 dnech se budou teploty v České republice pohybovat nad průměrnými hodnotami. Srážkově bude období do 10. března podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) průměrné. Velmi teplý bude začátek příštího týdne.

Článek

V pondělí by měly nejvyšší teploty dosahovat k pěti až devíti stupňům. K tomu ale bude oblačno až zataženo, místy se vyskytnou přeháňky nebo trvalejší srážky, které mohou přecházet ve smíšené nebo sněhové až v polohách nad 1200 metrů. Poté se začne velmi zlehka ochlazovat. V úterý by nejvyšší denní teploty měly být mezi čtyřmi a šesti stupni Celsia, ve středu tři až sedm a ve čtvrtek dva až šest stupňů.

Dlouhodobá průměrná teplota v období následujících 30 dnů v pražském Klementinu činí 1,2 stupně Celsia. Teploty v České republice se již dlouho ale pohybují několik stupňů nad průměrem. Od loňského dubna do letošního ledna jsou průměrné měsíční teploty nadnormální, nejvyšší odchylku (plus 5,2 stupně) zaznamenali meteorologové letos v lednu, druhou nejvyšší (plus 4,6 stupně) pak v červenci 2006. Řadu měsíců s kladnými odchylkami přerušil pouze srpen 2006, kdy byla průměrná měsíční teplota 1,3 stupně pod dlouhodobým průměrem.

Na severovýchod od ČR panují arktické mrazy

Pokud v ČR panuje v těchto dnech téměř jarní počasí, přibližně 300 kilometrů severovýchodně od českých hranic vládnou silné mrazy. Velmi studený arktický vzduch proudil v posledních dnech do severní Skandinávie, Pobaltí a jeho okraj zasáhl i do severovýchodního Polska.

V těchto oblastech klesla v neděli ráno rtuť teploměru na mínus 20 až mínus 28 stupňů. Nejvyšší denní teploty se tam odpoledne pohybují jen mezi mínus 13 až mínus sedmi stupni. Česko však stále čeká příliv teplého oceánského vzduchu od západu, podobné mrazy v nejbližších dnech nepřijdou.

Tokio zažívá po 130 letech zimu bez sněhu
Tokio se od počátku letošní zimy ještě nedočkalo sněhu. Podle japonských meteorologů to je poprvé za 130 let.
Podle meteorologů má být i zbytek února relativně teplý. Se sněhem obyvatelé Tokia už raději nemají počítat.
Před pár dny japonští vědci potvrdili, že letošní leden byl nejteplejším na světě od počátku měření v 19. století. Celosvětově byly průměrné teploty o 0,45 stupňů vyšší, než jsou průměrné teploty pro tento měsíc.

V Krušných horách a na Šumavě se lyžovalo naplno

Lyžařské areály v Krušných horách a na Šumavě byly o víkendu plně v provozu a i přes teploty okolo nuly se na nich naplno lyžovalo. V neděli odpoledne se ale podmínky začaly zhoršovat. Zvláště v Krušných horách padla mlha a sníh na sjezdovách je mokrý a těžký.

Na mokrém sněhu měla více práce i horská služba. "Přesný přehled ještě nemáme, ale úrazů bylo více než obvykle. Zejména v sobotu," řekl Rudolf Chlad z horské služby na Božím Daru.

Dobré, i když ne zcela ideální, byly podmínky pro lyžování i ve střediscích na Šumavě. "Lidí bylo dost, ale šlo spíše o průměrný víkend. Denně tu bylo asi 1000 lyžařů," odhadl provozovatel skiareálu na Špičáku Josef Treml.

Desítky tisíc lyžařů zaplnily Krkonoše a Orlické hory

Sobotní slunečné počasí a poměrně slušné sněhové podmínky přilákaly do horských středisek Krkonoš a Orlických hor během víkendu desítky tisíc lyžařů. Na svazích hor leží 20 až 80 centimetrů vlhkého sněhu, upravené jsou také stovky kilometrů běžeckých tras.

"Sobotní návštěvnost se pohybovala kolem 5000, díky nové osmimístné kabinové lanovce nepřesáhly fronty 15 minut," řekl Petr Hynek z lyžařského areálu Černé hora v Janských Lázních na Trutnovsku.

Lyžaři zamířili o víkendu také do středisek v Orlických horách. "V sobotu díky slunečnému počasí přijel rekordní počet návštěvníků," řekl Stanislav Havel z lyžařského areálu v Říčkách v Orlických horách. V neděli už podle něj lyžařů ubylo. "Naštěstí ale neprší, takže podmínky pro lyžování jsou slušné," dodal Havel. Kvůli nedostatku sněhu nejsou v provozu vleky v areálu Přívrat a Peklák nedaleko České Třebové.

Na Vysočině kvůli teplu lyžařské areály zavírají

Další sjezdové areály se kvůli teplému počasí zavírají na Vysočině. Oproti očekávání se o víkendu na Žďársku nelyžovalo v Karasíně u Bystřice nad Pernštejnem. Provoz končí ve Svratce. Příští týden mohou lyžaři zamířit do Nového Města na Moravě. Ve zbylých areálech vleky pojedou tak dlouho, pokud to dovolí sněhové podmínky. Teploty v kraji se v neděli pohybovaly mezi čtyřmi až osmi stupni Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám