Hlavní obsah

Praha otevřela loď pro bezdomovce

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavní město ve středu otevřelo unikátní plovoucí ubytovnu pro bezdomovce. Dvoupatrová loď nesoucí jméno Hermes má kapacitu 250 lůžek a nabízí veškeré sociální zázemí a jídelnu pro stravování. Na palubě nechybí ani ošetřovna. Nízké plavidlo kotví u Štefánkova mostu kousek od výjezdu z Letenského tunelu.

Článek

"Tato plovoucí noclehárna poskytne lidem bez domova i základní lékařskou péči, čímž by se mělo významně snížit riziko přenosu onemocnění. Na palubě budou také sociální pracovníci, kteří se budou snažit lidem bez domova nalézt cestu zpět do společnosti," uvedl při slavnostním zprovoznění ubytovny pražský primátor Pavel Bém.

Po vstupním můstku od Štefánikova mostu se zájemci o ubytování dostanou do přijímací recepce, která je přibližně ve středu lodi. Odtud personál nasměruje příchozího dalším směrem. Ubytovaní budou rozděleni do tří skupin. "První budou tvořit lidé, kteří se chtějí navrátit do normálního života. Druhá skupina bude určena pro bezdomovce, kteří loď navštíví poprvé. S nimi hned začneme pracovat. Třetí je vyčleněna pro ženy," řekl radní Jiří Janeček.

Lidé budou ubytovaní v kajutách s palandami. Na lodi najdou jídelnu, sociální zařízení i sprchy. Vnitřek je zařízen dřevěným nábytkem, který je  natřen nehořlavým, ale omyvatelným nátěrem. Za noc na lodi zaplatí každý dvacet korun.

Oba boky lodě zdobí výstižné nápisy. Zdroj: Novinky/Petr Nový

Přestavba lodě z roku 1962, která dříve sloužila pro převoz obilí, přišla na 23 miliónů korun. Plavidlo je 77 metrů dlouhé a široké 10 metrů. Celková váha je 400 tun. Loď je po rekonstrukci vybavena například požární signalizací s kouřovými hlásiči a rozhlasem po celé lodi. Práce na lodi začaly v říjnu loňského roku, sloužit začne od prvního února.

Chodby a interiér jsou lehce omyvatelné a příjemně laděné. Zdroj: Novinky.cz/Petr Nový

Hermes
Na začátku byl považován za boha plodnosti, později jak posel přenášel poselství bohů lidem a doprovázel duše zemřelých do podsvětí, kde vládl bůh Hádes. Jako božský posel byl bohem cest a poutníků, ale také obchodníků a atletů. Hermes byl zbožňován i zloději a básníky a považován za jejich patrona a ochránce. Jako vynálezce lyry platil jako bůh hudby.

Anketa

Zvolil podle Vás magistrát správné řešení otázky bezdomovců v hlavním městě?
Ano
87,5 %
Ne
9,4 %
Nevím
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8813 čtenářů.

Technické údaje

Délka plavidla:74 m 

Nosnost: 900 tun

Střední ponor: 60 cm

Hmotnost s nástavbou po přestavbě: 250 tun

Kapacita: 250 lůžek

Počet kajut: 28

Počet lůžek v kajutách: 5-8, víceúčelový prostor pro 40 lůžek

Sociální zařízení: Záchody, sprchy a umyvadla - 12 pánských a 4 dámské

Reklama

Výběr článků

Načítám