Hlavní obsah

Radnice v Jičíně vydávala neplatné pasy

Novinky, Vladimír Fořt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIČÍN

Neplatný cestovní pas může nevídaně zkomplikovat dovolenou stovkám občanů, kteří si v předchozích třech měsících nechali vystavit chybně zpracovaný cestovní doklad na Městském úřadu v Jičíně.

Článek

K znehodnocení pasů došlo omylem úřednice radnice, která k orazítkování tohoto dokladu použila špatnou barvu na razítko. Právu to potvrdil starosta Jičína Martin Puš (ODS). "Razítko vinou špatné barvy postrádalo jeden z ochranných prvků a pas se mohl při důkladné kontrole na hranicích jevit jako falešný. Jeden z jeho ochranných prvků jednoduše nefungoval," upřesnil starosta.

Někteří s nimi byli už v cizině

Dvě úřednice, z nichž pouze jedna používala nežádoucí barvu, vystavily kolem šesti stovek pasů. Zatím se podařilo vyhledat sto dvacet majitelů nepoužitelných dokladů, byť paradoxem je, že mnozí z nich už na takto vadný doklad měli vycestovat do Bulharska, Španělska, a dokonce na britské ostrovy, kde vstupní prohlídky jsou vskutku důkladné, a bez potíží se navrátit domů. "Slyšel jsem o tom, nemohu to potvrdit, ale možné to je," připustil starosta.

Po zjištění zmetků v agendě cestovních dokladů jičínská radnice okamžitě informovala a požádala o pomoc ministerstvo vnitra. "Závadu jsme zjistili minulý čtvrtek, již v pátek byli v Jičíně přítomni zástupci MV a po oba víkendové dny byl úřad města k dispozici všem, kteří vadné pasy převzali. Obesílali jsme je telefonicky nebo písemně," dodal Puš.

Poškozeným, kteří potřebovali cestovní doklad okamžitě, byl vystaven na dobu jednoho roku s tím, že po návratu ze zahraničí jim bude vystaven nový doklad s dlouhodobou platností a rovněž bezplatně.

"Ti, kteří na vydání nového pasu nespěchají, se ho dočkají bez jakýchkoliv dalších finančních úhrad nejpozději do tří týdnů. Úřednici, která je natolik zkušená, že by se jí něco takového stát nemělo, čeká za její pochybení sankce," uzavřel jičínský starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám