Hlavní obsah

Topolánek pod tlakem ODS: důvěru nebo funkci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další setrvání Mirka Topolánka v čele ODS by mělo být spojeno s výsledkem hlasování o důvěře jeho druhé vládě, zaznívá stále častěji z regionálních organizací nejsilnější strany. Topolánek by měl v případě neúspěchu trojkoalice odstoupit podle sedmi regionů, dva kraje naopak vyjádřily předsedovi ODS podporu i nadále. Zbylých pět ze 14 krajů ještě nemá zcela vyhraněný názor.

Článek

Oficiálně se zatím vyjádřily pouze pražská a středočeská organizace. [celá zpráva] Dohodnutou vládu považují za nevýhodnou pro ODS. Zároveň Topolánkovi vyčítají, že koaliční dohodu nekonzultoval s výkonnou radou, čímž měl převzít osobní odpovědnost.

Pražský poslanec Tomáš Kladívko ale oponoval názoru své organizace, když připomněl, že ke koaliční smlouvě s lidovci a zelenými nasměrovala Topolánka právě výkonná rada, která zamítla koalici ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Premiér tak byl v obtížné situaci, kdy po něm menší koaliční partneři mohli žádat "prakticky cokoliv".

Nálada v ODS: Topolánkův osud je spojen s trojkoalicí

Topolánkovo odstoupení v případě neúspěchu trojkoalice naopak předpokládá středočeská poslankyně Eva Dundáčková. "Myslím, že je taková obecně nálada v ODS a že to Mirek Topolánek ví," řekla. Pro odstoupení Topolánka v případě neúspěchu jeho druhé vlády jsou někteří politici také v kraji Zlínském, Karlovarském, Královéhradeckém, Moravskoslezském a na Vysočině.

"Zatím jsme ho k tomu oficiálně nevyzvali," řekl předseda regionální rady ve Zlínském kraji Libor Karásek. "Každopádně jde o jeho osobní odpovědnost a neumím si představit, že by měl ještě nějaký další pokus k sestavení vlády," dodal člen výkonné rady ODS Radomil Gold ze Skalné na Chebsku. Podobně reagoval i hejtman Královéhradeckého kraje a předseda tamní ODS Pavel Bradík.

"Topolánek spojil s druhým pokusem o sestavení vlády veškerý svůj politický osud," domnívá se europoslanec a člen výkonné rady ODS Ivo Strejček z Vysočiny. S jeho názorem souhlasí i šéf moravskoslezské ODS Zbyněk Stanjura.

Premiér se k výzvám k odstoupení vyjádří ve čtvrtek večer po zasedání širšího vedení ODS. "Veškeré informace týkající se této problematiky budu podávat po skončení výkonné rady," sdělil Topolánek.

Jižní Morava a Liberecký kraj stojí za Topolánkem

Jednoznačné podpoře se Topolánek těší zatím jen v Jihomoravském a Libereckém kraji. Podle člena jihomoravské výkonné rady ODS Jiřího Kadrnky by Topolánek ve funkci předsedy strany měl zůstat, i když jeho druhý pokus o sestavení vlády selže. "Byl by to neúspěch Topolánka i ODS, kdyby se jí po vítězných volbách nepodařilo sestavit vládu," reagoval brněnský senátor Richard Svoboda. Topolánek má podporu i ze strany krajského šéfa liberecké ODS a předsedy Senátu Přemysla Sobotky.

Nevyhraněné zůstávají názory zatím v Ústeckém, Olomouckém, Jihočeském, Pardubickém a Plzeňském kraji. Politici tvrdí, že je nevhodné před druhým pokusem mluvit o tom, co by mělo následovat. Shodují se také v tom, že slyšeli Topolánka opakovaně mluvit o tom, že pokud se mu nepodaří sestavit vládu, tak odstoupí. "Všechna tato prohlášení jsou nyní jen torpédováním snahy druhého pokusu o sestavení vlády," řekl předseda regionálního sdružení ODS v Ústeckém kraji Jiří Šulc.

Reklama

Související články

Poslanci ODS schválili trojkoaliční vládu

Poslanecký klub ODS podpoří v hlasování o důvěře vládě trojkoaliční projekt ODS s KDU-ČSL a Stranou zelených. Rozhodl o tom na svém středečním zasedání....

Výběr článků

Načítám