Hlavní obsah

Přes ČR se na Nový rok přežene silný vichr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Území České republiky zasáhne podle varování meteorologů v neděli a v pondělí silný vítr. Na hřebenech hor může přesáhnout rychlost 100 km/h. Což odpovídá síle vichřice. Výstraha platí pro celé Česko až do pondělních večerních hodin.

Článek

Kromě silného větru přijde také prudké oteplení. Teploty se mohou v pondělí vyšplhat až na jedenáct stupňů. Teplé počasí se vrátilo již v neděli. Mlhy vystřídala na řadě míst slunečná obloha a oproti minulým dnům také vyšší teploty.

Během nedělního odpoledne a večera by měl nad Českem vítr zeslábnout, pozdě v noci však znovu nabere na síle. Největší problémy meteorologové předpokládají v Čechách a Českomoravské vrchovině. Vítr by tu měl vát rychlostí 70 až 90 kilometrů v hodině, což podel Beaufortovy stupnice větru odpovídá vichru.

Na Moravě a ve Slezsku se bude v noci a ráno na neošetřených silnicích vytvářet náledí. Srážky budou namrzat, k ránu se na podchlazených vozovkách může vytvářet ledovka.

Pokud by rychlost větru přesáhla hranici 103 km/h, jednalo by se o vichřici. Při překročení hranice 117 km/h, vítr by dosáhl rychlosti orkánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám