Hlavní obsah

Silnice namrzají, někde silničáři radí nevyjíždět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Noční déšť a teploty u země na nule vytvořily na českých silnicích ledovku a náledí. Silničáři stačili na většině míst silnice ošetřit chemickým posypem, řidiči by ale měli být opatrní. Na Vysočině udržbáři radí, aby auta na méně frekventované cesty raději nevyjížděla.

Článek

Na silnicích nižších tříd by si řidiči měli dát pozor v celé ČR. Hlavní cesty jsou posypané a silničářům se daří udržovat je v dobrém stavu.

Na Vysočině také sypou, podle dispečera ale posypová drť začíná na méně frekventovaných silnicích namrzat. "Jedeme, co to dá. Sypeme už podruhé," řekl. V kraji namrzají také chodníky.

Podle dispečerů jsou kluzké také některé silnice na Rakovnicku, Příbramsku, Zlínsku a v jižních Čechách.

Nehody nejsou kvůli malému provozu

Kluzké povrchy se naštěstí zatím nevyžádaly vážnější zranění, protože provoz je v silvestrovské nedělní ráno minimální.

"Je to zvláštní, ale i přes noční ledovku a mrznoucí přeháňky se v noci v Brně nestala jediná dopravní nehoda," řekl dispečer brněnských policistů.

Brněnští silničáři jsou v terénu od tří hodin ráno, na silnice během dvou a půl hodin vysypali kolem 140 tun posypového materiálu. "Všechny silnice jsou nyní mokré a bez problémů sjízdné," řekl dispečer Brněnských komunikací.

S námrazou na silnicích se potýkali přes noc cestáři i na mnoha místech Olomouckého kraje. Přispěla k tomu teplota pod bodem mrazu i deštivé srážky. Silnice by však podle správců cest již měly být až na výjimky v pořádku. Po celou noc je totiž vydatně solili.

V Plzeňském a Karlovarském kraji je na silnicích mokro. Námrazy se netvoří, teploty jsou všude nad nulou a dále rostou. Ve vyšších polohách Šumavy a Krušných hor, zejména v lesních úsecích, leží rozbředlý sníh a silničáři pouze tam doporučují zvýšenou opatrnost. Také v noci na pondělí by se měly nejnižší teploty v regionu pohybovat kolem nuly.

Ve vyšších polohách Pardubického kraje si v neděli musejí dát řidiči pozor na náledí. Ledovka je zejména na silnicích nižších tříd na Hlinecku, Lanškrounsku a Žamberecku. Slabá vrstva ledu opatřená posypem je i na silnici první třídy na Suchý Vrch.

Namrzající déšť a občas i liják zaměstnal v noci na neděli a časně ráno silničáře v Libereckém kraji. Na silnicích se tvořila kluzká zledovatělá vrstva a například Ještěd připomínal skleněnou horu.

Ranní sněžení v některých částech Moravskoslezského kraje zkomplikovalo dopravní situaci zejména v Beskydech a Jeseníkách. Silničáři už zvládli většinu silnic ošetřit, v některých místech ale může řidiče překvapit náledí nebo rozbředlý sníh.

Na Bruntálsku jsou hlavní silnice mokré, někde se zbytky sněhové kaše, silnice nižších tříd pokrývá vrstva sněhu krytá posypem. Vzhledem k teplotám kolem nuly se může na cestách tvořit ledovka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám