Hlavní obsah

Praktičtí lékaři vyhlásili krizový stav kvůli požadavkům VZP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Praktičtí lékaři pro děti i dospělé vyhlásili krizový stav kvůli postupu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která po nich žádá řádově desetitisíce korun za překročení limitů. Sdělil to předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer.

Foto: Luděk Fiala, Novinky
Článek

Péči o nemocné lékaři zatím neomezují. Chtějí jen upozornit veřejnost na to, že když se problémy nebudou řešit, hrozí krachy jejich praxí a omezení péče.

Podle člena sdružení Milana Kudyna nelze vyloučit, že lékaři podniknou po 1. lednu i další kroky. "Možná budou zkracovat pracovní dobu a odsouvat preventivní prohlídky, což se nějakým způsobem dotkne právě pojištěnců VZP," naznačil.

Podle vedoucí tiskového oddělení VZP Evy Novákové je problém v novele seznamu výkonů. Prosadila ji Česká lékařská komora, když byl jejím prezidentem David Rath. Novela zvýšila bodovou hodnotu výkonů až o 40 procent. "Na toto zvýšení nebyl v systému dostatek financí, proto byly stanoveny limity," vysvětlila.

Limity pro první a druhé čtvrtletí stanovil úhradovými vyhláškami tehdejší ministr David Rath. Lékaři tehdy upozorňovali, že limity jim znemožní provádět preventivní prohlídky a očkování dětí. "Lékaři jsou za provedenou práci postihováni a budou nuceni k postupům, které jsou v rozporu se zájmy pacientů," řekl Neugebauer.

Reklama

Výběr článků

Načítám