Hlavní obsah

Jižní Morava získala novou leteckou základnu

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Integrovaný záchranný systém získal na jižní Moravě další základnu, kterou je na letišti v Brně - Tuřanech policejní letecká základna. Tu bude policie i další složky Integrovaného záchranného systému (IZS) využívat k řízení dopravy, pátrání, ostraze hranic, při povodních a jiných katastrofách k záchranným akcím nebo také ke cvičením.

Článek

Základna zatím má jen denní provoz, ale do roku 2008 bude pro celou Moravu fungovat nepřetržitě. "Vybudování této základny, která je konečně důstojná a má všechny potřebné parametry, stálo 74 miliónů korun. Je tu nejen zázemí pro policisty, ale i pro záchranáře, kteří odtud mohou startovat podle potřeby. Bude tu jak větší vrtulník BEL 412, tak i menší vrtulník EC 135 T2 pro potřeby zdravotnické záchranné služby," uvedl ředitel policejní letecké služby Vladimír Panenka.

Podle něj se bude policie snažit ve velmi krátké době vyškolit a vycvičit potřebný personál, aby se tu mohla zavést nepřetržitá služba co nejdříve, stejně, jako je tomu v Praze. Letecká základna bude nejen pro potřeby Jihomoravského kraje, ale pro celou Moravu. Z Brna je totiž rychlejší nasazení vrtulníku i v jiných moravských oblastech, než kdyby letěl z Prahy.

Hejtman: základna je potřebná

Podle hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka (KDU - ČSL), je vznik této základny velmi důležitým okamžikem pro celý kraj a základna dobře doplňuje ostatní složky IZS. "Tato základna pomůže zvýšit bezpečnost obyvatel kraje, což je velmi důležité. Už zkušenosti z povodní ukázaly, že takováto základna je tady velmi potřebná," doplnil Juránek.

Doposud měla policie vrtulník umístěný na starém letišti ve Slatině, kde byl malý hangár, do kterého zatékalo a byl zcela nevyhovující. Nová základna je součástí mezinárodního brněnského letiště, kde je možné stroje jak parkovat, tak i vlastními silami provádět menší opravy a údržbu. "Peníze vynaložené na takovéto základny nejsou zbytečně vyhozené, ale jde o peníze účelně investované pro Brno a jeho obyvatele," doplnil brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

V loňském roce nalétaly policejní vrtulníky po celé republice  3378 letových hodin a z toho na jižní Moravě to bylo 537 letových hodin. Pro zdravotnickou záchrannou službu to bylo 370 hodin, pro potřeby jihomoravské policejní správy to bylo 86 hodin, pro cizineckou policii 70 hodin a 11 hodin pro hasičský záchranný sbor.

"V současné době policie disponuje 13 vrtulníky tří různých typů. Většina strojů je  na hlavní letecké základně v Praze - Ruzyni, dva jsou nyní v Brně a jeden na středisku letecké záchranné služby v Hradci Králové. Do roku 2009 počítáme s vyčleněním nových lehkých vrtulníků EC 135 na zřizovaná regionální střediska v Českých Budějovicích, Ostravě a v Karlových Varech," doplnil mluvčí Policejního prezídia Roman Skřepek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám