Hlavní obsah

Česko si připomnělo události z let 1939 a 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika si v pátek 17. listopadu připomněla události tohoto dne v letech 1939 a hlavně v roce 1989. Letošní Den boje za svobodu a demokracii připomíná demonstraci studentů proti nacistické okupaci v roce 1939 a současně sedmnácté výročí pádu komunistického režimu, který se začal hroutit v Praze po studentské demonstraci.

Článek

Vzpomínková akce na události roku 1939 se uskutečnila v Hlávkově koleji v Praze 2, kde před 67 lety protestovali studenti proti německé okupaci.

"Svoboda není samozřejmá, nikdo nám ji neudílí, o svobodu musíme neustále usilovat a chránit ji," řekl při této příležitosti předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Od rána zapalují lidé svíčky a pokládají květiny na pražské Národní třídě v průchodu Kaňkova domu, kde jednotky Veřejné bezpečnosti v roce 1989 násilně zastavily klidnou studentskou demonstraci. K památníku těchto událostí položili odpoledne květiny prezident Václav Klaus, předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Lidé přicházeli zapálit svíčky

V podstatě nebylo chvíle, kdy by u pamětní desky bylo prázdno. Na místě se střídali jednotlivci i celé rodiny. Lidé se spolu dávali do řeči a často diskutovali o stávající politické situaci.

V jednu chvíli museli v průchodu Kaňkova domu zasahovat i hasiči, když od hořlavé látky chytlo podloží z dřevotřísky.

Národní třídu navštívil odpoledne i premiér Mirek Topolánek (ODS), který také uctil památku obětí komunismu u památníku na Václavském náměstí.

Letošních oslav se osobně nezúčastní bývalý prezident Václav Havel, který je v těchto dnech ve Spojených státech. Havel je považován za symbol sametové revoluce.

Události 17. listopadu 1989

Pád komunistického režimu začal 17. listopadu na pražské Národní třídě. Veřejná bezpečnost tehdy rozehnala pochod studentů. Na obranu studentů už druhý den vystoupili například herci pražských divadel. Herci začali spolu se studenty stávkovat.

19. listopadu bylo založeno Občanské fórum. O den později přijal jeho zástupce tehdejší předseda federální vlády Ladislav Adamec.

Tajemník ÚV KSČM Milouš Jakeš 21. listopadu vystoupil v televizi s projevem a vyzýval občany ke klidu, stále mluvil o pokračování v přestavbě země. Armáda čekala na pokyn k zásahu proti demonstracím, které se scházely v Československu každý den.

Na náměstích a veřejných prostranstvích lidé skandovali hesla jako "Havel na Hrad" nebo "Máme holé ruce."

V následujících dnech byly protesty stále početnější. 25. listopadu se na Letné sešlo asi 800 000 lidí. O dva dny později proběhla dvouhodinová generální stávka.

29. listopadu politici změnili Ústavu, zrušili např. článek o vládě jedné strany. V prosinci byla ustavena nová vláda opět v čele s Adamcem, kterou ale OF odmítlo. O čtyři dny později podala demisi a předsedou nové vlády se stal Marián Čalfa.

29. prosince byl Václav Havel zvolen prezidentem. Tento den skončila stávka studentů.

17. listopad 1939

17. listopad se dříve slavil jako Mezinárodní den studentstva. Nacisté v tento den roku 1939 zavřeli české vysoké školy. Byla to reakce na studentské demonstrace, které vyvolala smrt Jana Opletala.

Studenta medicíny Opletala smrtelně zranili nacisté na protiněmecké demonstraci 28. října 1939. Po jeho pohřbu, který se také změnil v protinacistický protest, začali nacisté v noci na 17. listopadu obsazovat vysoké školy.

Devět studentů bylo okamžitě, bez soudu, popraveno, dalších 1200 bylo deportováno do koncentračního tábora

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám