Hlavní obsah

Skoro 80 procentům Čechů vadí pomalý vznik vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Průtahy při sestavování nové vlády vadí 79 procentům Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, který v neděli zveřejnila Česká televize. Skoro 40 procent občanů za východisko z krize považuje předčasné volby. Většina lidí si také myslí, že by bylo vhodné zavést lichý počet poslanců ve Sněmovně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Průtahy při sestavování vlády vadí určitě 52 procentům respondentů. Dalším asi 27 procentům vadí "spíše". Zdlouhavá vyjednávání o kabinetu naopak nevadí asi 20 procentům občanů. Nespokojenost projevovali voliči z celého politického spektra.

Téměř 40 procent lidí se domnívá, že by povolební krizi mohly ukončit předčasné volby. O opaku je přesvědčeno asi 30 procent občanů. Pro předčasné volby byli především příznivci ODS, lidovců a neparlamentních politických stran.

Zavedení lichého počtu poslanců v dolní komoře parlamentu by přivítalo více než 70 procent respondentů. S tímto opatřením se ztotožňovali sympatizanti všech politických stran i nerozhodnutí voliči. Proti bylo zhruba deset procent lidí.

Průzkum Medianu se uskutečnil v posledních dvou týdnech, zúčastnilo se ho 700 lidí. Statistická odchylka v průzkumu činí tři procenta.

Se změnou nynějšího poměrného volebního systému na většinový by podle průzkumu souhlasilo téměř 40 procent lidí, proti by bylo asi 16 procent. Zbytek dotázaných uvedl, že rozdílu mezi oběma volebními modely nerozumí nebo je to nezajímá.

Anketa

Vadí vám průtahy při sestavování vlády?
Určitě
93,4 %
Spíše ano
1,5 %
Ne
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3265 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám