Hlavní obsah

Soudce má přijít o talár, neoznámil, že mu volal vězeň z mobilu

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/ZLÍN

Kárný senát olomouckého Vrchního soudu před týdnem rozhodl, že soudce Miroslav Moltaš z Krajského soudu v Brně nemá dál vykonávat funkci soudce. Moltašovi telefonoval z mobilu odsouzený ve výkonu trestu. Mobil držel neoprávněně, ale soudce to však neohlásil. Rozhodnutí o odvolání není pravomocné, a tak Moltaš soudí dál.

Článek

Moltaš, který působí ve zlínské pobočce krajského soudu, se měl též dopouštět průtahů v předkládání věcí, vypracování rozsudků a dalších pochybení.

"V několika případech nevyhotovil ve stanovené lhůtě rozhodnutí, a tak ani nemohl včas věci postoupit odvolacímu soudu. A hlavně měl telefonický kontakt s osobou, která byla ve výkonu trestu a držela neoprávněně mobil. Soudce Moltaš to věděl, ale neoznámil. Kárný senát za předsednictví Ivo Kouřila proto minulý týden v pátek odvolal doktora Moltaše z funkce soudce. Rozhodnutí není pravomocné," upřesnil včera informace Práva mluvčí olomouckého Vrchního soudu Petr Angyalossy.

Hovor Moltaše s odsouzeným ve věznici v Kuřimi neodhalili příslušníci vězeňské stráže. "Přišli na to důstojníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Vyšetřovali další trestnou činnost týkající se odsouzeného a zjistili jeho telefonní kontakty se soudcem," řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Moltaš soudí dál

Soudce Moltaš se u kárného senátu nechal zastoupit advokátem a sám se jednání neúčastnil. Ke své kauze se pro Právo nevyjádřil. "Není přítomen ve Zlíně," řekla včera pracovnice trestní kanceláře zlínské pobočky krajského soudu.

O talár zatím Moltaš nepřišel. Soudí dál, protože nebyl postaven mimo službu. "Rozhodnutí není pravomocné a není v písemné podobě," vysvětlil v pátek Právu důvody předseda brněnského krajského soudu Jaromír Pořízek. Jako kárný žalobce ministrovi spravedlnosti postavení Moltaše mimo službu nenavrhl.

Moltašovo odvolání z funkce soudce bude zřejmě záviset na rozhodnutí Nejvyššího soudu. "Platí to pro případ, že soudce podá odvolání proti rozhodnutí kárného senátu po obdržení písemného znění. To podle mě určitě udělá. Případ pak definitivně rozhodne Nejvyšší soud," předvídá další vývoj Moltašova případu právní expert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám