Hlavní obsah

Zastupitelé Havířova se v pondělí nesejdou

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVÍŘOV

Ustavující zasedání zastupitelstva Havířova, které se mělo uskutečnit v pondělí, bylo odloženo. "Důvodem je to, že komunální volby v Havířově byly napadeny dvěma stížnostmi," informoval Právo v sobotu mluvčí havířovského magistrátu Ivan Trnka.

Článek

Vysvětlil, že zákon sice ukládá svolat jednání zastupitelstva do 15 dnů od ohlášení výsledků voleb, ale správní soud se podle Trnky domnívá, že stejná lhůta platí od jeho rozhodnutí o stížnosti na neplatnost voleb. "Z tohoto důvodu by měla podle výkladu správního soudu primátorka ustanovující zasedání odložit. Tak se tedy po obdržení tohoto výkladu i stalo," dodal.

Obě havířovské stížnosti, které bude řešit senát ostravského krajského soudu, souvisejí se zvolením nedávno zavražděného náměstka havířovské primátorky Martina Balšána (ČSSD) do zastupitelstva v Havířově. [celá zpráva] Tragédie se stala měsíc před komunálními volbami. [celá zpráva] V té době už kandidátní listiny politických stran byly zaregistrovány a havířovská ČSSD tak nechala jméno Balšána na své kandidátce na druhém místě.

Primátorka Havířova Milada Halíková (KSČM) Právu řekla, že volby stížnostmi napadli dva zástupci strany Nezávislí, která v komunálních volbách získala 4,9 proc. hlasů a tudíž se nedostala do zastupitelstva. Podle primátorky vzhledem k tomu, že Balšán byl zavražděn po lhůtě k zaregistrování kandidátek, soc. dem. jej sice mohla z kandidátky stáhnout, ale už nemohla kandidátní listinu doplnit novým kandidátem.

Kandidátní listina by tak byla neúplná (místo 43 kandidátů by měla 42), přičemž soc. dem volilo jako celek přes 4 tisíce voličů Havířova, takže strana by při neúplné kandidátce přišla o část hlasů, vysvětlila Halíková. "Oba pánové, kteří stížnost podali, působili dříve na magistrátu, tudíž tyto věci znají, proto je pro mne s podivem, že volby napadli," prohlásila.

Vítězná ODS je v opozici

Balšána 18. září na jednání havířovského zastupitelstva zastřelil bývalý ředitel technických služeb Pavel Slíva, který půl hodiny předtím zavraždil také právničku Ivanu Kabzanovou, nejspíše kvůli svému dlouholetému sporu s městem o podmínkách prodeje jeho akcií technických služeb. Slíva pak spáchal sebevraždu, když zbraň otočil proti sobě.

V Havířově koaliční dohodu podepsali soc. dem. (12 mandátů v zastupitelstvu), komunisté (13) a Hnutí pro Havířov (4). Celkem tedy mají ve 43členném zastupitelstvu 29 křesel. ODS, která ve volbách v Havířově zvítězila, má v 43členném zastupitelstvu 14 mandátů a jako jediná strana skončí v opozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Moravskoslezské zastupitele bude hlídat policie

Kvůli tragédii, která se odehrála na pondělním zasedání havířovského zastupitelstva, budou čtvrteční jednání zastupitelů Moravskoslezského kraje v Ostravě...

Výběr článků

Načítám