Hlavní obsah

Zimní úrazy – kdy a po kom žádat odškodnění

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je zima mírná, počet dotazů Kanceláři ombudsmana pro zdraví v souvislosti se zimními úrazy roste. Nejčastěji se lidé ptají na to, v jakých případech a po kom je možné žádat odškodné. Vybrali jsme proto tři nejfrekventovanější situace.

Foto: Profimedia.cz

Úrazy na kluzkém chodníku jsou velmi časté.

Článek

Srážka na sjezdovce

Radku porazil na sjezdovce jiný lyžař. Střet byl dost tvrdý. Radka byla dost otřesena a nemohla se postavit. Lyžař, který vše zavinil, rovněž upadl, ale nic se mu nestalo. Ihned sám volal Horskou službu.

Podle zákona o zdravotních službách má Radka nárok na přivolání záchranné služby. Než přijede, mohou jí první pomoc poskytnout příslušníci Horské služby. Viník tedy udělal dobře, že ji zavolal.

Denisa Nesvačilová: Úraz mi úplně změnil směřování života

Styl

„Když se dostavila záchranka, nemohla si Radka zvolit, do jaké nemocnice bude přepravena. To ostatně při příjezdu rychlé záchranné služby není možné nikdy, jede vždy do nejbližší nemocnice od místa události,“ říká Jana Palečková, právní poradkyně Kanceláře ombudsmana pro zdraví.

Muž, který Radku na sjezdovce porazil, zanedbal obecnou povinnost předcházet škodám a újmám na zdraví. Radka tedy má právo domáhat se u něj finanční kompenzace. Proto by po něm měla chtít jeho osobní údaje, tj. jméno a příjmení, adresu a ideálně i telefon.

Jak pojistit dítě? Zaměřte se především na dlouhodobá rizika

Finance

Chodník jako skluzavka

Cestou do práce upadl Jaroslav na zledovatělém chodníku. Kolemjdoucí mu zavolali záchrannou službu, která ho dovezla do nemocnice. Kvůli komplikované zlomenině, která si vyžádala operaci, byl řadu týdnů práce neschopen. Má právo získat finanční kompenzaci za způsobenou újmu na zdraví a za ušlý zisk v práci?

Za škody, které byly zraněním Jaroslavovi způsobeny, odpovídá vlastník chodníku – například tedy obec. Podle Jany Palečkové tedy může Jaroslav žádat kompenzaci za újmu na zdraví i na majetku – tj. tedy i ušlý zisk – po ní.

„Na druhou stranu má i on sám povinnost si v případě chůze na zledovatělých a neupravených chodnících počínat tak, aby neohrozil své zdraví. Rizika by měl předvídat a nosit například vhodnou obuv,“ doplňuje právní poradkyně.

Ergoterapie umí vrátit do života

Zdraví

Obec, nebo jiný vlastník chodníku, se tedy může snažit prokázat, že Jaroslav některou z uvedených povinností porušil. Pokud se jí to podaří, finančnímu odškodnění se vyhne.

„Stejně tak nebude vlastník chodníku nic platit, prokáže-li, že chodník nebylo možné upravit nebo že na nebezpečí námrazy předem upozornil,“ vysvětluje Jana Palečková.

V případě, že nejde o významnou komunikaci, stačí cedule s nápisem „Komunikace se v zimě neudržuje“.

Smyk na namrzlé silnici

Patrik vezl kamarády z každoročního setkání přátel v Jeseníkách. Vyráželi dost brzy ráno a silnice byla namrzlá. Protijedoucí vozidlo dostalo smyk a srážce už nedokázal nikdo zabránit. Všichni vyvázli s lehkými zraněními. Jen Patrik byl po nehodě v bezvědomí a utrpěl několik zlomenin končetin i žeber.

Přivolaná záchranná služba jej převezla do nemocnice, kde byl dva měsíce hospitalizován.

Ani rok po nehodě není úplně v pořádku. Má za sebou řadu rehabilitací a pravděpodobně ho následkem zranění čeká ještě operace ruky.

Finanční kompenzaci za újmu na zdraví může Patrik uplatnit u pojišťovny, u které má řidič protijedoucího vozidla, které nehodu způsobilo, sjednáno povinné ručení.

„K žádosti bude muset doložit veškeré lékařské zprávy a případně také znalecký posudek, kterým je stanovena výše způsobené nemajetkové újmy. Na prošetření pojistné události jsou tři měsíce od chvíle, kdy své požadavky uplatnil. Po uplynutí lhůty musí pojišťovna plnění buď vyplatit, nebo sdělit důvod odmítnutí,“ tvrdí právní poradkyně kanceláře pro zdraví Jana Palečková.

V případě plnění bude Patrikovi uhrazena nejen újma vzniklá ublížením na zdraví, ale také náklady vynaložené na péči o zdraví, škoda způsobená na věcech i ušlý zisk. A také účelně vynaložené náklady na právníka, pokud jej při uplatňování svých nároků využije.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zregenerovat svaly po celodenním lyžování

Sjezdové lyžování je krásným, ale i fyzicky náročným sportem. Jelikož lidé na hory nejezdí příliš často, když už tam jsou, chtějí si lyžovačku užít na maximum...

Výběr článků

Načítám