Hlavní obsah

Ženy si mohou vybrat porodnici na internetu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Od čtvrtka si rodičky mohou vybrat na internetu porodnici, v níž chtějí přivést na svět své dítě. Umožňuje to v rámci EU unikátní projekt, který připravilo Národní referenční centrum zdravotních pojišťoven a poskytovatelů zdravotní péče.

Foto: archív autora

Psí den

Článek

"Rodičky zde najdou informace o počtu vedených porodů v jednotlivých porodnicích, o průměrné délce hospitalizace a procentu porodů císařským řezem," sdělil Pavel Kožený, ředitel centra.

K dispozici je porovnání těchto parametrů mezi nemocnicemi v jednom kraji a mezi nemocnicemi stejného typu. Stačí tedy vybrat kraj, kde rodička chce rodit, a objeví se jí údaje ze všech porodnic. Data jsou anonymní a jsou zpracována z výkazů nemocnic.

Docent Vít Unzeitig z Centra ambulantní gynekologie a porodnictví v Brně tento projekt uvítal. Odborná gynekologická společnost ke všem číslům dává své stanovisko, což je i vodítkem pro rodičky.

První porod ve 26 letech

"V ČR se posunula hranice prvního porodu o pět let a nyní ženy rodí první dítě v průměru ve 26 letech," uvedl docent Unzeitig. Přibývá také císařských porodů. Na jedné straně je to dáno i tím, že v nemocnicích slouží i gynekologové z terénu a ti se často bojí vést při pohotovostní službě komplikovaný porod.

Proto raději volí císařský řez. Na druhé straně rodičky samy o něj žádají. Gynekologická společnost ale císařský řez na vyžádání považuje za non lege artis, tudíž lékaři by ho neměli dělat.

Jsou však případy, kdy rodička není schopna porod zvládnout, o sobě to ví, a tak předem jde k psychologovi. Pokud císařský řez doporučí, lékaři ho udělají. Jinak se provádí pouze ze zdravotních důvodů.

Zástupce asociace nemocnic, ředitel hořovické nemocnice Tomáš Jedlička tvrdí, že se musí vyřešit financování porodů. Za běžný vaginální porod dostane nemocnice bez hospitalizace 2200 korun a za císařský řez 6200 korun. I proto jich v některých nemocnicích dělají víc.

Jedna třetina porodnic v ČR provádí méně než 500 požadovaných porodů ročně. Podle Unzeitiga nemají tak velkou zkušenost s možnými komplikacemi a pojišťovny nevylučují, že s takovými porodnicemi neprodlouží smluvní vztah.

Související články

Ženy dostávají průvodce porodnicemi

Nový průvodce porodnicemi České republiky má umožnit ženám vybrat si zařízení, které jim nejvíc vyhovuje a kde chtějí přivést svého potomka na svět. Kniha...

Výběr článků

Načítám