Hlavní obsah

Zdravotní knížky na internetu usnadňují léčbu

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Již téměř tři roky existuje systém zdravotních knížek na internetu, který je zatím pro pojištěnce Všeobecné zdravotní pojišťovny. Nyní ho v ojedinělém projektu vyzkouší i rychlá záchranná služba v Hradci Králové.

Foto: archiv NPÚ

Zámek Valeč střežený 30metrovou Černou dámou

Článek

"Internetovou zdravotní knížku už má 335 000 lidí a poskytuje ji 4200 zdravotnických pracovníků. Očekáváme, že v příštím roce už bude do systému zapojeno 8000 zdravotnických zařízení a internetovou knížku bude mít 800 000 klientů VZP," řekl v pondělí doktor Pavel Hronek, jednatel společnosti IZIP, která knížku v ČR zavádí.

Díky zdravotní knížce na internetu se pacient může vyhnout opakovaným vyšetřením, v případě nemoci je rychleji stanovena diagnóza a odstraní se zdraví škodlivé užívání léků stejného účinku nebo léků, které by neměly být užívány souběžně.

Dobrá ochrana dat

Podle ředitele společnosti Tomáše Mládka je internetová zdravotní knížka dobře zabezpečena k ochraně dat. "Přístup do ní získají příslušní zdravotní pracovníci pouze se souhlasem pacienta. V praxi je proto přístup k informacím podmíněný kódem PIN. Pouze pacient pak rozhodne, komu PIN poskytne, aby mohl do knížky psát, a komu ne. Pacient si pak v knížce může číst záznamy lékařů. Tím, že lékaři do ní posílají všechna svá vyšetření, včetně laboratorních, je knížka velkým zdrojem informací."

K rozvoji systému má přispět i využití zdravotních knížek na internetu rychlou záchrannou službou v Hradci Králové. Bude to ověřovat třicet lékařů záchranky. Případ, kdy je záchranka povolána k pacientovi nebo k nehodě a postižený není schopen komunikovat, je jediným případem, kdy lékař může nahlédnout do vybrané části internetové knížky postiženého, aniž by k tomu postižený dal souhlas. Kódem v tomto případě bude rodné číslo pacienta. Navíc lékař se musí identifikovat otiskem svého palce.

"Očekáváme, že zavedení systému by mohlo v budoucnu zachránit mnoha postiženým život, protože lékaři okamžitě získají tu nejzákladnější informaci, jestli je například pacient kardiak, diabetik, nebo má jinou závažnou chorobu," řekl Mládek. Podle jeho slov je pro zavedení zdravotní knížky až devadesát procent obyvatel České republiky, 45 procent by volilo knížku na internetu, 42 procent v papírové formě.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Souhlasíte se zdravotními knížkami?

Anketa

Souhlasíte se zdravotními knížkami?
Ano, ale jen v papírové formě
16,2 %
Ano, i na internetu
65 %
Ne
18,8 %
Celkem hlasovalo 512 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám