Hlavní obsah

Zdraví lze načerpat z přírody

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Většina lidí je po prázdninovém odpočinku v dobré kondici, mnohým se dokonce podařilo shodit něco z přebytečných kilogramů. Záleží teď na každém, jak dlouho mu takový stav vydrží. Příroda nám v tom může pomoct. Babí léto je nerozlučně spojeno s krásnými šťavnatými broskvemi. V žádném jiném období nechutnají tak, jako právě teď.

Foto: Jana Vančatová

Představu o rozlehlosti zámku získáte z vyhlídky zámecké věže, hraniční řeka Nisa rozděluje park na polskou a německou část.

Článek

Z hlediska hubnutí jsou výhodné pro svůj nízký energetický obsah - 100 gramů má jen 30 až 35 kcal. Vyznačují se lehkou stravitelností a navíc mírnou projímavostí, což někdy také není k zahození.

Sníme-li stogramovou broskev i se slupkou, dáme tělu asi 75 procent doporučené denní dávky vitamínu C, zanedbatelný není ani přísun provitamínu A, B1 i B2. Vysoký obsah vápníku se stará o dobrou kvalitu kostí a zubů, železo podpoří tvorbu krvinek, draslík pak přispěje ke zdravé srdeční činnosti. Jednodenní broskvová dieta příjemně pročistí organismus.

Celozrnné výrobky jsou zdravější

V celozrnných obilovinách zůstává slupka neboli oplodí, pod nímž je takzvaná aleuronová vrstva, tak důležitá pro zdravou výživu. Představuje zdroje hodnotných bílkovin, minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, křemík, v žitu se nachází dokonce i vápník, železo a fluor) a vitamínů B1, B2 a B6. Takže zatímco pečivo z bílé mouky nám ani trochu nesvědčí, celozrnné tmavé výrobky se kromě přísunu popsaných složek významně podílejí svou vlákninou na čilé práci střev.

Protože vyžadují důkladnější žvýkání, posilují chrup, a také je nezdravě nehltáme. Rozhodně se vyplatí navštívit prodejnu zdravé výživy a její nabídku využít v přípravě pokrmů. Pokud jde o kupované výrobky, zdaleka nerozhoduje pouze barva, důležitá je struktura, obsah otrub.

Mimochodem, potravinářské otruby se prodávají samostatně, můžeme je tedy přidávat nejen do pečiva, ale i jiných jídel domácí kuchyně. Totéž platí o obilních klíčcích.

Ryby alespoň jednou týdně

Asi jen málokdo by dnes nadšeně polykal rybí tuk v takové formě, jak tomu bylo po mnoho předchozích generací. Kromě toho, že máme k dispozici kapsle, které nepáchnou a jsou obohaceny o vitamíny A i D, je na trhu hlavně dostatek ryb a produktů z nich.

Většina odborníků se domnívá, že mastné kyseliny z rybího masa snižují riziko srdečních chorob, zabraňují trombózám, osvědčují se při léčení lupénky, podporují zdravý vývoj mozku i očí. Nejnovější výzkumy poukazují rovněž na jejich význam pro uchování duševního zdraví. Stačí si dát jednou týdně porci tučné ryby, například tuňáka, makrely, sledě, lososa či sardinek.

Reklama

Související témata:

Související články

S rybami proti infarktu i proti vráskám

Čím víc toho víme o rybím mase, tím je jasnější, že nemusí být jen pochoutkou, ale i lékem. Pomáhá nás chránit před infarktem nebo mrtvicí. Snižuje riziko...

Výběr článků

Načítám