Hlavní obsah

Vitamíny skladované v kuchyni či koupelně ztrácejí své účinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

West Lafayette

Lidé velmi často užívají řadu vitamínů či doplňků stravy v domnění, že pomáhají svému organismu. Ne všichni ale přemýšlejí nad tím, jak a kde tyto pilulky uchovávají. Výzkum z americké Indiany tvrdí, že většina lidí skladuje vitamíny v kuchyni či koupelně. Jenže v těchto místech dochází po pár otevření a zavření balení k rozpadu tablet. Příčinou je nevhodná teplota a vlhkost v těchto místnostech.

Foto: Profimedia.cz

Pro skladování vitaminů je nejlepší temná, suchá komora s teplotou kolem dvaceti stupňů.

Článek

Nejnáchylnější na rozpad je právě vitamin C nezbytný pro správnou funkci imunity a fyziologických pochodů. Jenže vitamin C je velmi nestabilní a musí se skladovat v temnu, přiměřené teplotě a suchu. A v takovém prostředí musí docházet také k otvírání a zavírání obalů při užívání vitamínů.

Pro jeho skladování tedy rozhodně není vhodná kuchyň ani koupelna. Tam naopak teploty prudce kolísají, bývají příliš vysoké. A pokud lahvičku s vitamíny v takovém prostředí otevíráme, dostává se horký vlhký vzduch do nádobek a vitamíny v tabletách ničí.

Nebezpečná vlhkost

„Otevírání a zavírání balení mění atmosféru uvnitř něj. Pokud otevřete a zavřete obal vitamínů v koupelně, přidáte dovnitř s každým takovým otevřením vlhkost,“ vysvětluje docentka Lisa Mauerová z Purdue University v Indianě.

Po sprchování či vaření polévky může být v koupelně respektive kuchyni vlhkost až 98 procent a taková vlhkost, pokud se dostane do obalu s tabletami, může například zcela zlikvidovat obsah vitaminu C.

„Ve velmi krátké době, i během jediného týdne, se v tabletách zcela rozloží vitamin C,“ tvrdí Mauerová.

Pro skladování vitamínů je podle ní nejlepší temná, suchá komora s teplotou kolem dvaceti stupňů. Ale je důležité, aby v tomto prostředí docházelo také k otevírání a zavírání lahvičky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám