Hlavní obsah

Vědci: botox pomůže od migrény

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ačkoliv je zatím botox symbolem plastické chirurgie, neboť je využíván k vyhlazování vrásek v obličeji, v budoucnosti by se mohl stát také podpůrným přípravkem při léčbě migrény.

Článek

Některé chronické bolesti hlavy jsou totiž způsobovány také křečemi svalů šíje a čela. Kombinací botoxových injekcí a chirurgického zásahu by se mohly tyto svaly uvolnit a bolest by ustoupila.

Ve Spojených státech, kde má botox největší oblibu, umrtvovali lékaři touto látkou skupiny svalů na čele a šíji postižených osob, aby vyzkoumali, které svaly jsou zodpovědné za bolesti hlavy.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Trpíte migrénou?

Postižené svaly potom byly následně chirurgicky odstraněny, aby bolest u migrénou postižených osob polevila. Podle závěrů této studie se frekvence, intenzita a průběh migrény snížily u postižené osoby o dvaadevadesát procent. Tímto zákrokem se pak následně vyléčilo třicet pět procent pacientů s migrénou.

"Jsem skeptický. Nebylo by snadné provádět tento chirurgický zákrok, protože svaly v obličeji jsou velmi protkané a mají velké množství rozličných funkcí, takže jejich odstranění by bylo příliš náročné," míní plastický chirurg Michael Prager z Londýna.

Anketa

Trpíte migrénou?
Ano
78,5 %
Ne
21,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 270 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Aspirin spolehlivě utiší migrénu při sexu

Milostné hrátky nepřivádějí mnohé dámy a pány do výšin slasti, nýbrž naopak končí migrénou. Němečtí lékaři zjistili, že bolesti hlavy způsobené sexem nejsou...

Nové léky dokáží s migrénou zatočit

Migréna přináší silné, záchvatovité bolesti hlavy, které trvají dlouho a v podstatě omezují nebo dokonce naprosto vylučují jakoukoliv činnost postiženého....

Výběr článků

Načítám