Hlavní obsah

V Německu je v módě opít se do bezvědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Mezi německou mládeží se šíří nežádoucí trend opíjení se do bezvědomí, varují experti, kteří se zabývají závislostmi mladistvých. Zpít se do němoty je "in" a podle statistik vzrostl od roku 2002 o 26 procent počet dětí a mladistvých hospitalizovaných kvůli otravě alkoholem.

Foto: archiv nemocnice

V Podhorské nemocnici vypukla vánoční atmosféra.

Článek

Tento vývoj potvrzují i kliniky zaměřené na léčení závislostí mládeže. Za nárůst spotřeby alkoholu u mladých lidí podle nich mohou z velké části alkoholické limonády, takzvané alcopops, silně slazené míchané nápoje obsahující tvrdý alkohol v pestrých lahvích zaměřené na mladé zákazníky.

Přestože teoreticky platí zákaz prodeje alkoholu nezletilým, jsou mezi dětmi a mládeží tyto nápoje velmi populární. Jen v letech 2001 a 2002 vzrostl obrat jejich prodeje v Německu o 325 procent, napsal deník Süddeutsche Zeitung.

Lékaři varují, že alcopops navykají na pití alkoholu už jedenáctileté a dvanáctileté děti. Těm nechutná alkohol v "čisté" podobě jako pivo nebo destiláty, ale lákají je tyto drinky s chutí limonády a nádechem zakázaného ovoce.

Vláda chtěla od 1. července zavést na tyto nápoje zvláštní daň 83 centů a zdražit je tak nad finanční možnosti dětí a mládeže. Naráží ale na odpor opoziční CDU/CSU. Daň tak zatíží alcopops nejdříve v srpnu a možná až na podzim.

Do komatu

Studie nemocenské pojišťovny v Gmündu přitom dokládá, že od roku 1993 se zdvojnásobil počet mladistvých mezi 15 a 19 lety, kteří se musí léčit z psychických problémů způsobených nadměrnou spotřebou alkoholu.

Mladí lidé ale považují pití a opíjení se za přitažlivou a stále módnější zábavu, varovala letos v dubnu vládní zmocněnkyně pro otázky drogové závislosti Marion Caspersová-Merková. Německé ulice, kluby i diskotéky začíná ovládat trend, který už se zahnízdil ve Skandinávii a ve Velké Británii - pití až do komatu.

K šíření tohoto trendu přispívají i bary a restaurace, které nabízejí za fixní částku tolik drinků, kolik zákazník vypije. V partičkách je pak největší hrdina ten, kdo vydrží nejvíc.

Na internetových serverech si pak mladí pijani pyšně sdělují, jaké maximální alkoholu zvládli během jedné party a jaké to pro ně mělo následky. Například na internetové stránce Alk.de lze najít fotografie mladých Němců v alkoholovém rauši po divokých večírcích. K dispozici je třeba i program, který spočítá obsah promile v krvi v závislosti na vypitém množství alkoholu.

"Dříve se bezuzdně pilo při různých slavnostech, nebo třeba na májových veselicích, ale teď se mladí scházejí každý víkend na alkoholickou party," varuje Christa Merfertová-Dieteová z německého Úřadu pro nebezpečí závislostí v Hammu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám