Hlavní obsah

V Čeladné léčí extrémním mrazem

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČELADNÁ

Unikátní zařízení polarium, které léčí extrémně nízkými teplotami, bylo v těchto dnech uvedeno do zkušebního provozu v Beskydském rehabilitačním centru v Čeladné na Frýdecko-Místecku. Je vůbec prvním svého druhu v ČR a tato speciální metoda má velmi dobré efekty pro široké spektrum onemocnění.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"V polariu, kde je až mínus 150 stupňů Celsia, stráví člověk pod dohledem odborníků tři minuty. To způsobí v těle mnoho reakcí, které ve svém souhrnu přinesou překvapivé léčebné výsledky. Teplota jádra těla se nemění, ale velmi rychle se ochladí pouze povrch těla," uvedl ředitel léčebného centra Milan Bajgar.

Podle něj několikaminutovým pobytem v polariu dochází k obrovskému perifernímu překrvení, zintenzivnění látkové výměny a výraznému urychlení hojivých procesů. Množství hormonů tlumících v těle zánětlivé reakce se zvýší, svaly s nadměrnou aktivitou se uvolňují a na mnoho hodin dochází k naprostému vymizení bolestí.

"Tato kombinace účinků v mnoha systémech těla a na mnoha úrovních je zcela jedinečná. Navíc bez použití léků, tedy chemie," poznamenal.

Postupné změny teploty

Polarium, kde může být najednou maximálně pět osob, tvoří dvě místnosti. V první je teplota mínus 60 stupňů C a pacienti tam zůstávají asi minutu. Pak přecházejí do další místnosti s teplotou až mínus 150 stupňů C. Tam se pacienti pohybují pomalu v kruhu další dvě minuty.

Lidé vstupující do polaria jsou jen velmi spoře oděni. Muži mají na nohou dřeváky a podkolenky, trenýrky z bavlny, rukavice a čelenku, na ústech roušku a jsou do půl těla nazí. Ženy mají navíc bavlněnou mikinu.

"Lidé snášejí pobyt v těchto neuvěřitelných teplotách velmi dobře a na další vstupy do polaria se těší. Možná je to způsobeno i vyplavováním endorfínů - hormonů štěstí," dodal Bajgar, který si polarium sám vyzkoušel několikrát v zahraničí.

"Ne, strach jsem neměla. Je tam hodně zima, ale jinak moc fajn. Člověk cítí, jak se mu prokrvuje tělo. Všechno se má zkusit. Jsem po operaci, a tak jsem to rovněž zkusila," svěřila se Andrea Štibranyová (26) z Havířova poté, co vyšla z mrazivé místnosti.

Jezdí tam i Slováci

Bezprostředně po ní se šla "zchladit" čtyřčlenná skupinka sportovců ze Slovenska. Dosud jezdili do polaria do Polska. "Do Čeladné to máme blíže, ve čtvrtek přijedeme znovu," řekla Silvia Malachovská, mistryně světa ve fittness, z Banské Bystrice.

"Hodně trénujeme, organismus je příliš vytížený, polarium pomáhá ke zregenerování," uvedla. "Je to vynikající pocit," usmívala se, když vycházela z polaria. "Opravdu je to super," řekl rovněž držitel stříbrných medailí v běhu na lyžích ze dvou světových šampionátů, a 26násobný absolvent maratónu Ernest Caban (54).

Jak uvedla fyzioterapeutka Dobroslava Havránková, doporučeno je absolvovat sérii deseti pobytů v polariu. "Po každém pobytu by mělo následovat asi 45minutové intenzivní cvičení, aby se opravdu dosáhlo všech léčebných efektů," dodala. Cena unikátního zařízení přesáhla sedm milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám